Za Crnu Goru izuzetno dobro rješenje ulazak u NATO
Ilustracija

Ocjena dekana Veleučilišta VERN iz Zagreba, Vlatka Cvrtile

Za Crnu Goru izuzetno dobro rješenje ulazak u NATO

Ulazak u NATO važan je za tranzicijske države, jer taj proces omogućava standardizaciju i mnogo bolje rezultate u upravljanju javnim, bezbjednosnim i sektorom odbrane, smatra dekan Veleučilišta VERN iz Zagreba, Vlatko Cvrtila.

Cvrtila je naveo da je za Crnu Goru izuzetno dobro rješenje ulazak u NATO.

„Jer se time otvaraju mnoga vrata, koja onda mogu ostvariti i konkretne koristi i u ekonomskom, socijalnom, bezbjednosnom i svakom drugom smislu za državu“, rekao je on, objavljeno je na sajtu Komunikacionog tima za NATO.

Cvrtila se, govoreći o priključenju Alijansi, rekao da je „bolje je biti za stolom, nego biti na meniju“. „U okviru NATO-a, države mogu ravnopravno učestvovati u svim procesima koji su važni za svaku državu pojedinačno, ali i za cijeli Savez“.

Prema njegovim riječima, ulazak u NATO je izuzetno važna stvar za tranzicijske države, zato što se, dodao je, kroz taj proces omogućava standardizacija i postizanje puno boljih rezultata u upravljanju, prije svega javnim sektorom, kao i sektorom odbrane i bezbjednosti.

Govoreći o konceptu neutralnosti, Cvrtila je kazao da ona puno više košta nego nego garancije koje se dobijaju članstvom u NATO.

„Neutralnost, naravno, puno više košta nego ulazak u Savez, zbog toga što neutralna država mora izgrađivati odbrambeni i bezbjednosni sistem nezavisno od drugih država, kako da ne bi stvorila neku vrstu zavisnosti koja bi joj, onda, onemogućila slobodu akcije. Naravno, treba puno više uložiti, jer samostalni odbrambeni i bezbjednosni sistem košta više nego garancije koje se dobijaju kroz ulazak u NATO“, dodao je on.

U tom smislu, kako je rekao, za male i države koje su tranzicijske, NATO predstavlja jedan vrlo važan instrument za postizanje ciljeva koji su transformacijski, ali i onih koji su kasnije bitni za ostvarivanje nacionalnih interesa za svaku pojedinu državu.

Cvrtila je učestvovao na seminaru „Evroatlantizam – sigurna luka“, koji je okupio studente svih univerziteta Crne Gore i FDES-a.

(Izvor:Portal Analitika)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.