Izetbegović traži izvinjenje Dodika ili slijedi tužba zbog klevete
Bakir Izetbegović

BiH

Izetbegović traži izvinjenje Dodika ili slijedi tužba zbog klevete

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavio je podnošenje privatne tužbe zbog klevete protiv predsjednika RS Milorada Dodika, ukoliko se javno ne izvini, jer je rekao da je Bakirov otac Alija, prvi predsjednik Predsedništva Republike BiH, tokom Drugog svjetskog rata bio pripadnik kvisilinške vojne jedinice koja se borila na strani nacista počinivši pritom brojne ratne zločine.

"Ako to ne učini, svoje tvrdnje moraće da dokazuje pred nadležnim sudom pred kojim će odgovarati za klevetu", poručio je.
Iz Izetbegovićevog kabineta je još saopšteno da on odlučno odbacuje takve tvrdnje, uz konstataciju da je riječ o najobičnijim klevetama.

"Brutalna je neistina da je Alija Izetbegović bio pripadnik tzv. Handžar divizije. Istina je da je Alija Izetbegović tokom Drugog svjetskog rata bio pripadnik samo jedne vojske, i to partizanske, kao osamnaestogodišnji mladić", stoji u Izetbegovićevoj reakciji povodom Dodikove izjave.

Dodik je u nekoliko javnih istupa tvrdio da je Alija Izetbegović tokom Drugog svjetskog rata bio pripadnik "Handžar divizije koja je klala i ubijala Srbe", a to je ponovio i u današnjem intervjuu "Glasu Srpske".

Dodik je to rekao govoreći o opozicionim strankama iz RS koje su sklopile sporazum sa Izetbegovićevom SDA o formiranju vlasti na nivou BiH. Naveo je da su te stranke "podanici Bakira Izetbegovića koji polaže vijenac na spomenik Titovih partizana, a otac mu je bio u Handžar diviziji koja je klala i ubijala Srbe".

Povodom 25. novembra, praznika koji se obilježava samo u Federaciji BiH, a RS ga ne priznaje, Izetbegović je i ove godine položio vijenac na spomen-obilježje partizanskim oslobodiocima Sarajeva u Drugom svjetskom ratu, podsjetili su mediji u BiH.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.