Cijene proizvoda i na Brajevom pismu
Jovo Rabrenović

Izmjena Zakona o zaštiti potrošača

Cijene proizvoda i na Brajevom pismu

Na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore je usvojen predlog izmjene Zakona o zaštiti potrošača kojim će izmijenjena zakonska norma biti prilagođena stvarnim potrebama slijepim i slabovidim licima. Izmjenom Zakona je predviđeno da određeni proizvodi imaju istaknute cijene, odnosno obavještenja na Brajevom pismu.

Ministarstvo ekonomije će nakon usvajanja zakona u skupštini Crne Gore, imati obavezu da izradi Pravilnik kojim će se definisati vrste proizvoda na kojim će biti istaknuta obavještenja na Brajevom pismu – kazao je generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije Jovo Rabrenovića.

Kako je kazao Pravilnikom će biti  definisana lista proizvoda za koje ce trgovci biti obavezni da ističu obavještenja na Brajevom pismu kao i koje će to biti vrste objekata u kojima će se ta vrsta proizvoda prodavati. Samim tim će se olakšati posao trgovca a ujedno će se unaprijediti i poboljšati položaj slabovidih i slijepih osoba u društvu.

Rabrenović je naveo da cijene odnosno obavještenje na Brajevom pismu neće biti obavezne za svaki proizvod već, za one proizvode koji su neophodni za normalno funkcionisanje u procesu kupovine slabovidih i slijepih osoba.

Naše zakonodovsto ide korak ispred u odnosu na države u regionu i postižemo mnogo viši nivo zastite prava svih potrošača bez izuzetaka pružajući svim potrošačima jednako pravo prilikom kupovine - kazao je Rabrenović.

On je odgovarajući na pitanje novinara istakao da je isticanje sniženih cijena trenutno veliki problem u našim trgovinama,pogotovu u prodavnicama garderobe, obuće i odjeće jer se nepravilno ističu cijene i na taj način se potrošač dovodi u zabludu koja je stvarna cijena proizvoda.

Rabrenović je podsjetio je da Zakon obvezuje prodavca da čitko istakne regularnu cijenu kao i sniženu.

U slučaju  tzv.  rasponskih sniženja, npr. kad je sniženje robe od 20% - 70% trgovac je obavezan da dana početka sniženja najmanje 1/5 proizvoda bude po najvećoj sniženoj stopi.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.