Integracioni procesi doprinose stabilnosti Crne Gore i regiona
Sa seminara u Baru

Seminar „Evroatlantizam - sigurna luka“ u Baru

Integracioni procesi doprinose stabilnosti Crne Gore i regiona

Crna Gora svojim aktivnim angažovanjem u Avganistanu i drugim međunarodnim misijama i operacijama, potvrđuje ulogu pouzdanog partnera međunarodne zajednice u suočavanju sa bezbjednosnim izazovima u svijetu, ocijenjeno je na seminaru pod nazivom „Evroatlantizam - sigurna luka“ koji je održan u Baru na kom su prisustvovali i studenti Humanističkih studija Univerziteta Donja Gorica iz Podgorice.

Seminaru su prisustvovali i potpukovnik Saša Jovanović komandant prvog kontigenta Vojske Crne Gore u misiji ISAF u Avganistanu, poručnik fregate Goran Đurković pripadnik VCG koji je učestvovao u misiji EU NAVFOR Atalanta i poručnik Darko Pavlović pripadnik VCG koji je učestvovao u misiji UNMIL Liberija.

Jovanović se posebno osvrnuo na aktivnosti koje je bilo neophodno preduzeti kako bi se našim vojnicima obezbijedili adekvatni uslovi za život i rad u okruženju drugačijem od onog na koje su navikli. U Avganistanu je trenutno deseti kontigent Vojske Crne Gore koji, u saradnji sa Oružanim snagama Republike Hrvatske, obavlja zadatke transporta i obezbjeđenja međunarodnih trening i savjetodavnih timova u zoni Regionalne komande Sjever.

"Kao glavni benefit učešća u misiji je oblik aktivnosti pripadnika VCG koji je značajan sa aspekta  realizacije spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore. Vremenom, interesovanje vojnika za učešće u ISAF misiji postalo je sve veće. Bitnu karakteristiku tog vida angažovanja vidim u prilici za susret sa različitim načinima života, kulturama i ljudima, posebno u drugačijem bezbjednosnom okruženju", naveo je on. 

 Poručnik fregate Goran Đurković služio u operaciji EU - NAVFOR Atalanta, u vodama Ardenskog zaliva, pa je objasnio razliku između mirovnih misija i operacija, ocjenjujući posebno izazovnim rad u ovoj pomorskoj operaciji EU, koja ima za cilj, između ostalog, pružanje zaštite trgovačkim brodovima i suzbijanju aktivnosti pirata.

Na panelu “Bezbjednost Crne Gore u evroatlantskim strukturama“ učesnici su bili Dekan Veleučilišta VERN iz Zagreba profesor Vlatko Cvrtila, docent Olivera Injac sa Humanističkih studija Univerziteta Donja Gorica, profesor Ivan Mašulović sa Humanističkih studija UDG i Ivan Jovetić sa Fakulteta za međunarodnu ekonomiju finansije i biznis UDG.

Cvrtila se osvrnuo na skustva Republike Hrvatske u integracijskim procesima, različite faze integracionog procesa akcentirajući izazove, sprovođenje političkih reformi i specifičnosti hrvatskog modela podizanja podrške javnosti integracionim procesima. 

Mašulović je naglasio da je Crna Gora mali, ali pouzdan partner, da ispunjava zadatke koji su pred nju postavljeni, u skladu sa najvećim standardima NATO, dok Jovetić ocjenjuje da nijedna država ne može samostalno ostvariti bezbjednost na nivou koji se može obezbijediti putem kolektivne odbrane - NATO saveza, što se odnosi i na slučaj Crne Gore.

Radni dio seminara „Evroatlantizam - sigurna luka“ završen je posjetom kompaniji Luka Bar, gdje su studenti imali priliku da se upoznaju sa radom ove crngorske kompanije, kao i sa značajem procesa kodifikacije prozivoda i usluga u skladu sa NATO standardima. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.