Rodić podnio krivične prijave protiv policije, ZIKS-a i sudije
Goran Rodić

Nezakonito uhapšen?

Rodić podnio krivične prijave protiv policije, ZIKS-a i sudije

“Objasnili smo vrhovnom državnom tužiocu hitnost postupanja”, kazao je Rodić

Advokat Goran Rodić podnio je krivičnu prijavu protiv policije, ZIKS-a, podgoričkog Višeg suda i predsjednika kotorskog Osnovnog suda Branka Vučkovića u kojoj ih optužuje da su nezakonito uhapsili ,pa zatvorili Jovana Vukotića.

U prijavi Vrhovnom državnom tužilaštvu advokat je napisao da dokazi iz spisa predmeta upućuju na nezakonito postupanje prijavljenih...

Navodni vođa škaljarskog klana - Vukotić, uhapšen je 11. novembra na graničnom prelazu Sitnica. Istog dana sproveden je u spuški zatvor, na izdržavane jednogodišnje kazne zbog “ubistva u pokušaju pomaganjem” iz 2002. godine.

Rodić je kazao “Vijestima” da dokumenti dokazuju da je presudu, zbog koje je Kotoranin prinudno odveden u zatvor, njegov otac Veselin dobio tek kada je Jovan smješten iza spuških rešetaka.

“Jovan je uhapšen u 8.10 ujutro, a u vrijeme prijema presude Višeg suda već je bio u zatvoru”, kazao je advokat.

Pojašnjava da Zakon o izvršavanju kazne zatvora jasno predviđa na koji način se odlazi u ZIKS i da je Viši sud tek nakon prijema povratnice, mogao da označi presudu izvršnom, a potom je pošalje kotorskom Osnovnom sudu.

“Povratnica je stigla u Viši sud u Podgoricu tek 13. novembra, a Jovan je uhapšen dva dana prije toga. Rekao sam i ranije, čak i ako falsifikuju dokumenta, neće moći da pokriju proceduru. Tek po prijemu izvršne presude kotorski sud je trebalo da formira predmet oznake IKS (izvršenje krivičnih sankcija) i tek tada da, u roku od tri dana, pošalju poziv Vukotiću da se javi kako bi mu se uručio uput za izvršenje kazne”, rekao je on.

Dodao je i da je sud prilikom određivanja datuma početka izdržavanja kazne, obavezan da osuđenom ostavi rok od najmanje osam dana i da je tek tada moguće izdati naredbu za nečije prinudno privođenje.

Rodić ističe da je procedura vrlo jasno predviđena Zakonom, a da su oni koji su uhapsili i primili na izdržavanje kazne Vukotića sve odredbe drastično prekršili na njegovu štetu.

“Motiv znaju oni koji su tako radili. On se i danas nezakonito nalazi u zatvoru”, kazao je Rodić. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.