''Breznica'': Zagađenja vazduha u Pljevljima sedam puta iznad granice maksimalno dozvoljane koncentracije
Emisija vodene pare iz TE Pljevlja

Stanje alarmantno

''Breznica'': Zagađenja vazduha u Pljevljima sedam puta iznad granice maksimalno dozvoljane koncentracije

Zagađenje vazduha u Pljevljima je ovih dana preko sedam puta ili 700 % iznad granica maksimalno dozvoljane koncentracije (MDK)! Stanje je postalo alarmantno i više nego zabrinjavajuće i zbog toga trazimo hitnu reakciju nadležnih i uvođenje vanrednog stanja do rešenja problema zagađenja i prestanka opsanosti po zdravlje građana Pljevalja, poručili su iz Ekološkog Društva “Breznica”.

Kako su istakli, ovih dana zagadjenje vazduha u Pljevljima obara sve rekorde po zagađenosti i količini lebdećih čestica PM 10 u vazduhu.Tako  su izmjerene koncentracije praškastih materija 23. novembra bile 250 miligrama po centimetru kubnom (mg/cm3) da bi se u večernjim satima, tačnije u 21 čas popele na 300 mg/cm3.    

Dana 24. novembra u 3 sata ujutru koncentracija ovih opasnih mateija u vazduhu iznosila je 383,2 mg/cm3, sto je 700 procenata iznad MDK, da bi 24. 11.  2014, u 18 casova, ta koncentracija iznosila 240 mg/cm3(!)

''Niko nije našao za potrebu da građane Pljevalja obavijesti i upozori, da je zagađenje enorno povećano i da postoji opsanost ozbiljnog narušavanje njighovog zdravlja. Famozni plan kvaliteta vazduha za opštinu Pljevljima koje je donijelo Ministarstvo Odrzivog razvoja i Turizma u februaru 2013. je mrtvo slovo na papiru jer od njegovog donošenja do danas ni jedna mjera iz tog dokumenta nije realizovana'', tvrde u NVO Breznica.                                                                 

U tom dokumentu kako su naveli između osatlog stoji:

“Na osnovu Zakona o zaštiti vazduha („Sl. List CG”, broj 25/10) član 21, u zonama gdje koncentracije zagađujućih materija prelaze bilo koju uspostavljenu graničnu ili ciljnu vrijednost, uzimajući u obzir granice tolerancije ukoliko su propisane, Ministarstvo, u saradnji sa Agencijom i organima lokalne uprave na čijoj se teritoriji zona nalazi, donosi plan kvaliteta vazduha, da bi se u što kraćem roku dostigle vrijednosti utvrđene Uredbom o utvrđivanju vrsta zagađujućih materija, graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta vazduha.

Sredstva za izradu i sprovođenje Plana obezbjeđuju se iz državnog budžeta i budžeta jedinica lokalne samouprave na čijoj se teritoriji zona nalazi. Ukoliko se Planom predviđaju i mjere za smanjivanje emisija iz stacionarnih izvora, te mjere je dužan da finansira i sprovodi zagađivač”

U NVO Breznica se pitaju ''Zasto se ne primjenjuju ove odredbe Zakona i donesenog dokumenta i zasto se i dalje tolerise probijanje graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta vazduha, pogotovo za emisije NOx, PM10, PM2.5 i SOx?''

''Zaštita zdravlja stanovništva Pljevalja bi trebalo i moralo biti prioritet nad svim ostalim prioritetima i predstavljati mjeru u ostvarivanju ciljeva, u prvom redu preventivnog smanjenja broja oboljelih od najtežih bolesti,  bez obzira na cijenu koštanja, jer bi trebalo i bilo logično, da je zdravlje građana na prvom mjestu. Ovakav neodgovoran odnos svih struktura vlasti, prema građanima Pljevalja predstavlja školski primjer bezobzirnosti i bahatosti na štetu cijele zajednice'', smatraju u ovoj NVO.

''Ako Vlada Crne Gore, Rudnik Uglja, Termoelektrana „Pljevlja“ lokalna zajednica, odnosno Opština Pljevlja nisu u stanju da krenu u nabavljanje i postavljanje savremenih tehnoloških rešanja, na primjer podsticanje korišćenja drugih vrsta grijanja u individualnim domaćinstvima, zatim izgradnje sistema centralnog grijanja, sistema za odsumporavanje u TE Pljevlja i slično, ako zagađivače ne mogu prisiliti da svoje zagađenje konačno svedu na zakonom propisan nivo, onda treba da to javno saopšte javnosti i građanima'', poručili su iz ''Breznice''.

pljevaljskarazglednica

Kako ističu, krivicu za ovakvo stanje i ovoliko zagađenje će zagađivači, prvenstveno TE Pljevlja, ponovo prebacivati na građane, na takozvana individualna ložista i gradske kotlarnice, dok će za sebe i dalje tvrditi da su oni svoje zagađenje vazduha sveli na EU standard od 50mg/cm3.

Pljevljacima je kako navode potpuno svejedno odakle potiče ovoliko zagađenje, ono što je svakome jasno je to, da je stanje postalo alarmantno i više nego zabrinjavajuće i zbog toga tražimo hitnu reakciju nadleznih i uvođenje vanrednog stanja do rešenja problema zagađenja i prestanka opsanosti po zdravlje građana.   

''Smatrajući da se na ovaj način grubo krše prava građana i da se sa njihovim zdravljem neko godinama kocka, pritom nepotrebno trošeći njihov novac na liječenja po raznim zdravstvenim ustanovama, javno pozivamo nadležne da krenu u rešavanje ovih više tehničkih, nego birokratskih problema koji svima nama proizvodi indirektne i vrlo visoke troškove zbog nečijeg očiglednog nemara i bahatosti. Konačno bi trebao neko da izracuna i obavijesti građane, koliko država Crna Gora troši novca poreskih obaveznika na liječenje svojih građana, zbog posledica koje su direktno uzrokovane neodgovornim radom zagađivaca u Pljevljima, zaključuje se u saopštenju ''Breznice''.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.