Za posao nije dovoljna samo diploma
Prošlo vrijeme kada se posao dobijao tako što “nekoga poznajete ili mu se dopadate”

Lično se angažovati

Za posao nije dovoljna samo diploma

Mladi se moraju i lično angažovati da bi dobili posao, kazao je izvršni direktor UNESKO centra za mir Gi Đoken, poručujući da fakultetska diploma nije uvijek dovoljna.

On je u intervjuu Pobjedi, kazao da je prošlo vrijeme kada se posao dobijao tako što “nekoga poznajete ili mu se dopadate”, već bi, kako smatra, posao trebalo da se dobije zato što je nekome potrebno znanje ili vještina koju kandidat posjeduje.

“Mladi širom svijeta treba da se suoče sa činjenicom da za dobijanje posla nije dovoljna fakultetska diploma već da se moraju i lično angažovati”, kazao je Đoken.

On je objasnio da je školovanje za posao koji nikome ne treba gubljenje vremena.

“Zašto se školovati za posao koji ne treba nijednom poslodavcu. To je gubljenje vremena i novca. Kandidat prvo treba da sagleda tržište, da vidi koja to usluga nedostaje i da je savlada”, objasnio je Đoken.

Komentarišući najčešće probleme mladih u Crnoj Gori koji traže posao, Đoken je ocijenio da je to način razmišljanja koji, kako smatra, nije svojstven današnjici, već prošlom vijeku.

“Zaključio sam da studenti u Crnoj Gori i dalje razmišljaju na način koji je bio popularan u prošlom vijeku, što znači kako žele da ih neko zaposli, da to bude dobar posao koji će raditi do kraja radnog vijeka”, objasnio je on, poručujući mladima da nije do Vlade da im nađe posao.

“Moj savjet svakoj vladi je da radi ono što priča, da ispuni ono što obeća svom narodu, da sa riječi kako joj je narod prioritet pređe na djela. Jer, zadatak svih vlada, u svim državama je da stvore ambijent u kojem će biti posla”, rekao je Đoken.

On smatra da države moraju napraviti takvo okruženje da novac dođe do pojedinaca, kako bi oni mogli da pokrenu sopstvene biznise, a u pitan kako to sprovesti u djelo, kazao je da Vlada mora finanisrati male biznis planove i vjerovati u svoj narod.

“Država, na primjer, treba da preuzme finansiranje 10 malih biznih planova. Za državu nije puno čak da nijedan od njih ne uspije, ali je ogroman uspjeh ako makar tri od njih uspiju”, rekao je Đoken, poručujući da je gubitak mali, a sticanje povjerenja je veoma važno.

“To je lekcija koju vlade trebada savladaju - da vjeruju u svoj narod. Može izgledati vrlo teško onome ko to nikada nije radio, ali primjeri širom svijeta, ekonomski bum u Indiji ili Silikonska dolina u Americi, po-kazuju kako je to moguće”, rekao je on.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.