Esebsi tvrdi da vodi, moguć drugi krug
Favorit - Beži Kaid Esebsi

Izbori u Tunisu

Esebsi tvrdi da vodi, moguć drugi krug

Favorit na danas održanim predsjedničkim izborima u Tunisu Beži Kaid Esebsi dobio je najveću podršku birača, ali će vjerovatno morati da bude održan i drugi krug glasanja, saopštio je štab tog kandidata.

"Beži Kaid Esebsi, prema prvim procjenama, prvi je u trci i sa velikom prednošću", rekao je šef njegovog štaba Mohsen Marzuk.

On je ocijenio da Esebsi nije "daleko od 50 odsto" osvojenih glasova, i da je drugi krug glasanja "moguć", ali nije precizirao koji kandidat se plasirao na drugo mjesto.

540955monsefmarzukiaphf

Kandidat na izborima i aktuelni predsjednik Tunisa Monsef Marzuki

Tunišani su danas glasali za predsjednika na prvim slobodnim i otvorenim izborima za šefa države.

Esebsi (87) je na izborima bio favorit među više od 20 kandidata. Taj politički veteran iz prethodnog režima pridobio je podršku građana obećanjem povratka na stabilnost, poslije godina ekonomske i političke nestabilnosti.

Današnji izbori predstavljaju dugoočekivani završetak burne tranzicije ka demokratiji, pošto je 2011. svrgnut višedecenijski diktator Zin el Abidin Ben Ali u protestima koji su bili početak Arapskog proleća, odnosno prodemokratskih protesta u arapskim zemljama.

Drugi krug izbora bi trebalo da bude organizovan krajem decembra.

540959tunisizbori5apff

Krajem decembra drugi krug izbora

Od kada je Tunis stekao nezavisnosti 1956. godine, u zemlji su bila samo dva predsjednika - Habib Burgiba i Ben Ali. Kako bi izbjegli novu diktaturu, u januaru je usvojen novi Ustav, tako da će budući predsjednik imati ograničena ovlašćenja, a glavnu vlast će imati premijer.

(Blic.rs)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.