Parlament usvojio sporazume sa SAD i NATO
Vojnici u Avganistanu

Avganistan

Parlament usvojio sporazume sa SAD i NATO

Avganistanski parlament usvojio je danas sporazume sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO kojima će biti omogućeno da međunarodne snage ostanu u Avganistanu poslije kraja ove godine.

Međunarodna borbena misija u Avganistanu, koja je počela 2001. godine invazijom predvođenom SAD u kojoj su talibani zbačeni sa vlasti, trebalo je da bude završena na kraju ove godine.

U skladu sa novim sporazumima, koje je ratifikovao avganistanski parlament, SAD i NATO će moći da zadrže ukupno 12.000 vojnika u Avganistanu sljedeće godine i oni će biti podrška avganistanskim snagama, navodi agencija AP.

Novi sporazumi su postignuti nakon što je list Newyork Times juče objavio da je američki predsjednik Barak Obama potpisao tajnu naredbu kojom je dozvoljeno proširenje američke vojne misije u Avganistanu sljedeće godine. Ovom odlukom se obezbjeđuje direktna uloga za američke vojnike u sukobima u Avganistanu najmanje još godinu dana, a Times piše da je Obama ovu odluku donio na sastanku sa savjetnicima za nacionalnu bezbjednost proteklih nedjelja.

Obama je u maju izjavio da američka vojska sljedeće godine neće učestvovati u borbama u Avganistanu i da će 9.800 vojnika koji će ostati u toj zemlji sljedeće godine samo obučavati avganistanske snage i hvatati "ostatke Al Kaide". 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.