Za plate deset profesora Ekonomskog  dva miliona eura
Ekonomski fakultet u Podgorici

Za 46 mjeseci

Za plate deset profesora Ekonomskog dva miliona eura

Na sjednici Senata Univerziteta Crne Gore održanoj u petak povodom novonastale situacije na Ekonomskom fakultetu jedna od najtežih optužbi izrečena na račun te univerzitetske jedinice bila je otvaranje žiro računa van sistema Univerziteta, piše Blic Crna Gora.

Uprava Univerziteta centralizovala je finansije da bi onemogućila dijeljenje enormnih zarada među profesorima pojedinih fakulteta koji su imali najviše prihoda od školarina. Riječ je o Pravnom i Ekonomskom fakultetu.
Iz dokumenata u koje je Blic Crna Gora imao uvid vidi se da je 10 najplaćenijih profesora na ekonomiji u posljednjih 46 mjeseci tu instituciju koštalo oko dva miliona zarade njihove neto plate bile su oko 1,4 miliona eura.

Prva na listi po primanjima je Ana Lalević Filipović sa platom od oko 4.000 eura, slijedi Anđelko Lojpur koji je zarađivao oko 3.400 eura, potom Milorad Jovović sa platom od 3.150 eura. Božo Mihailović zarađivao je 3.100, a Milan Lakićević nešto manje od 3.000 eura. Među prvih deset po zaradama su Svetlana Rakočević, Vesna Karadžić, bivši dekan Milivoje Radović, Mijat Jovović i Nevena Glišević, kojoj je, iako je posljednja na listi top 10, plata bila oko 2.500 eura.

Osim toga u tom dokumentu se navodi da je od 1. januara 2011. godine do 1. oktobra 2014. Ekonomski fakultet na osnovu honorara isplatio svojim profesorima, saradnicima, ali i nekim drugim osobama ukupno šest miliona eura.

Podsjećamo da su nakon smjene dekana Ekonomskog fakulteta prof.dr Milivoja Radovića kulminirali skukobi na realiciji između Univerziteta Crne Gore i te univerzitetske jedinice.

Dok Radović tvrdi da su optužbe protiv njega zbog prekomjernog upisa studenata na Ekonomski fakultet besmislene, sa Univerziteta tvrde da se on ogriješio o zakon i poručuju mu da akademski prihvati razrješenje.

Nakon što je donijeta odluka o razrješenju Radovića kompletna uprava Ekonomskog fakulteta podnijela ostavke.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.