Fabris: Autoput ne vodi državu u dužničko ropstvo
Nikola Fabris

Ne predstavlja opasnost po ekonomiju

Fabris: Autoput ne vodi državu u dužničko ropstvo

Izgradnja prioritetne dionice autoputa, od Smokovca do Mateševa, neće državu odvesti u dužnicko ropstvo, kako se to ovih dana čuje u javnosti, već će, naprotiv, povećati prihode i pokrenuti ekonomski rast, kazao je za TVCG viceguverner Centralne banke Nikola Fabris.

On smatra da rast javnog duga zbog autoputa ne može biti opasnost po ekonomiju, ako se nastavi sa dosadašnjom odgovornom fiskalnom politikom.

„U pitanju je veliki izazov, ali čvrsta fiskalna politika koja će nastaviti sa trajnom fiskalnom konsolidacijom mislim da nas neće odvesti u dužničko ropstvo, već će nam dati jedan projekat za budući razvoj. Sama izgradnja autoputa sa jedne strane će značiti dodatni ekonomski rast, a dodatni ekonomski rast zanči rast poreske osnovice i više poreskih prihoda. Kada se završi gradnja autoputa, taj autoput će generisati prihode“, istakao je Fabris.

On poručuje da se zbog budućeg ekonomskog razvoja ne smiju zanemarivati povoljni uslovi zajma od 680 miliona eura kod kineske Exim banke, po kamatnoj stopi od dva odsto, na grejs period od šest godina.

“Imajući u vidu da je u pitanju dolarski kredit, treba biti svjestan činjenice da će u velikom broju dolazećih godina stopa inflacije biti viša od kamatne stope“, navodi on.

Sve i da inflacija ne proguta veći dio zaduženja, ono, kaže Fabris, neće biti prijetnja za ekonomiju.

“Na primjer, javni dug Njemačke je mnogo veći nego što je javni dug Crne Gore, ali on predstavlja manji teret nego što je to teret našeg javnog duga, zbog izuzetno visokih kamatnih stopa. Tako da i velika komponenta ovog novog javnog duga neće predstavljati preveliki trošak, zbog izuzetno niske kamatne stope“, istakao je Fabris.

Kako bi to zaduženje pokrenulo očekivani ekonomski rast, neophodno je, smatra Fabris, nastaviti sa domaćinskim trošenjem novca iz državne kase.

“Treba u narednom periodu voditi čvrstu fiskalnu politiku, koja će nastaviti borbu protiv suzbijanja sive ekonomije, nastaviće dalju politiku sniženja javnih rashoda, kao što smo imali u ovom periodu i tražiti alternativne načine da se dodatno povećaju fiskalni prihodi“, zaključio je viceguverner CBCG.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.