Cilj antiruskih sankcija je smjena režima
Sergej Lavrov

Ocjena Lavrova

Cilj antiruskih sankcija je smjena režima

Zapad ne krije da je cilj antiruskih sankcija ne prisiljavanje Rusije na promjenu politike, već smjena režima, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, navodeći da je u Ukrajini Zapad krenuo na "sve ili ništa" i htio da "nasamari" Rusiju.

"Kada je riječ o koncepcijskom prilazu upotrebi prinudnih mjera, Zapad nedvosmisleno pokazuje da oni ne žele da primoraju na promjenu politike Rusije, već žele da ostvare promjenu režima", rekao je Lavrov na skupštini Savjeta za spoljnu i odbrambenu politiku.

Prema njegovim riječima, kada su se ranije uvodile sankcije, bilo da je riječ o Sjevernoj Koreji, Iranu ili drugim zemljama, to se činilo tako da se nanosi šteta, "udarali su samo po eliti i nijesu nanosili štetu socijalnoj sferi, privredi".
"Sada istaknute ličnosti zapadnih zemalja govore da treba uvoditi takve sankcije koje će rušiti privredu i izazivati narodne proteste", rekao je Lavrov, prenio je TAS S.

Ministar inostranih poslova Rusije rekao je da priče o izolacijji Rusije ne zaslužuju da se o njima razmišlja, a da sankcije ruše sistem međunarodnih ekonomskih odnosa i principe na kojima su utemljeni.

Prema njegovim riječima, zapadni partneri Rusije u Ukrajini su htjeli da je "nasamare".
"Dugo prije ukrajinske krize u vazduhu je visilo osjećanje da se naši odnosi sa Zapadom približavaju trenutku istine", rekao je Lavrov i dodao da je Zapad "voljno ili nevoljno" izabrao put drugačiji od partnerstva.

"Naši zapadni partneri, u suštini su krenuli u Ukrajini na sve ili ništa, udarajući po sopstvenom principu demokratske promjene vlasti, podržali su ekstremiste. Kako huligani kažu, htjeli su da nas "nasamare", drugačije ni ne mogu da kažem, da nas primoraju da progutamo poniženje Rusa i ruskojezičnog stanovništva u Ukrajini", rekao je šef ruske diplomatije.

"Odabravši zaoštravanje situacije zaboravili su dosta, između ostalog Bizmarkove savjete, koji je upozoravao da bi bilo najgrublja politička greška ponašati se nadmeno prema milionima pripadnika velikoruskog naroda. Pritom su to uradili svjesno, shvatajući kako će na to reagovati u Rusiji", kazao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, nedavno je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da "u istoriji nikada nikom nije uspjelo da potčini Rusiju".
"To nije ni ocjena, već datost, konstatovanje činjenice", naveo je ruski ministar inostranih poslova.

Lavrov je, pritom, rekao da Rusija ne namjerava da odustaje od saradnje sa Evropom, jer "niko ne namjerava da "puca sebi u nogu".

Međutim, kako je istakao, "svi shvataju da se "biznis ez južual" (busineš as usual) neće moći nastaviti".
"Za njih je "biznis" bio ovakav: Rusija treba ovo, Rusija treba ono. Mi želimo ravnopravnu saradnju i zato, naravno, neće biti "uobičajenog biznisa", kazao je on.

Za pokušaje dominacije SAD u svijetu Lavrov je rekao da izazivaju suprotnu reakciju.
"Imamo milion potvrda da po cijelom svijetu američki ambasadori i emisari traže susrete na vrhu i govore, treba da kaznite Rusiju zajedno sa nama. To se čini u svim zemljama bez izuzetka, uključujući i naše najbliže saveznike", kazao je Lavrov.

"Mnogi razumni analitičari shvataju da se povećava razlika između globalnih ambicija administracije SAD sa realnim mogućnostima jer se svijet mijenja", naglasio je on i dodao da "sedmorka" zemalja sa privredama u razvoju već ima veći bruto društveni prozizvod od "zapadne sedmorke".

Lavrov je rekao da težnje SAD doprinose formiranju struktura koje će tražiti alternativu "američkim receptima za rješavanje problema", dodajući da nije riječ "uopšte o antiamerikanizmu, već o prirodnoj želji sve većeg broja država da osiguraju svoje vitalne interese".

Neophodno je, istakao je šef ruske diplomatije, da države ponovo razmotre kako da osiguraju legalno poštovanje interesa svih na osnovu Povelje UN.

( Izvor: Tanjug )

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.