Tužilaštvo obustavlja istragu o prisluškivanju telefona Angele Merkel
Angela Merkel

Njemačka

Tužilaštvo obustavlja istragu o prisluškivanju telefona Angele Merkel

Njemačko Federalno tužilaštvo tvrdi da će biti zaustavljena istraga koja je pokrenuta vezano za tvrdnje o prisluškivanju američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) mobilnog telefona njemačke kancelarke Angele Merkel.

U članku koji je objavljen u njemačkom časopisu "Focus", a koji se poziva na izvore iz Ministarstva pravde, navodi se da tokom šest mjeseci, koliko traje istraga vezana za ovaj slučaj, nisu pronađeni ozbiljni dokazi kojima bi se utvrdilo da je NSA prisluškivala telefon Merkelove.

Kako navode, Tužilaštvo je pripremilo pismo vezano za obustavljanje istrage protiv NSA. Prema navodima koji su objavljeni u spomenutom članku, federalna tužiteljka Sigrid Hegman i njen tim su od svih bezbjednosnih agencija tražili sve informacije vezane za obavještajne aktivnosti kada je u pitanju njemačka kancelarka, međutim, ništa nije došlo do Tužilaštva.

Nakon što je bivši savjetnik NSA Edvard Snouden prošle godine pustio u javnost tajne podatke koje su američke obavještajne agencije prikupljale u svijetu uspostavilo se da su sprovedena prisluškivanja širom svijeta. Prema tim podacima, NSA je prisluškivala njemačke građane i političare među kojima je i njemačka kancelarka.

Na osnovu tih tvrdnji njemačko Federalno tužilaštvo je pokrenulo istragu. U Njemačkoj je početkom aprila formiran istražni odbor koji treba da utvrdi u kojoj mjeri su njemački građani i zvaničnici bili meta prisluškivanja NSA i da li je njemačka obavještajna služba imala saznanja o tome.

Pretpostavlja se da je Snouden ukrao 1,7 miliona kompjuterskih podataka koji su razotkrili da je NSA masovno prisluškivala telefone i prikupljala podatke iz elektronske pošte, te druge internetske podatke od stotina miliona američkih građana

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.