Strije: Prevencija i uklanjanje
Ilustracija

Ženski horor

Strije: Prevencija i uklanjanje

Strije su linearne, crtaste atrofije kože koje prije svega predstavljaju estetski problem i kod žena i kod muškaraca. Javljaju se na mjestima gdje se koža maksimalno rasteže.

Ipak, treba naglasiti da i pored rastezanja kao mehaničkog faktora i same brzine rastezanja tkiva bitnu ulogu u nastanku imaju glukokortikoidnii hormoni i genetski faktori. Opšte je poznato da se već nastale strije ne mogu potpuno ukloniti, ali mogu značajno ublažiti.

Strije se mogu javiti u različitim periodima života. U početku su izgleda crvenkasto-modrih linija ,ali vremenom blijede, da bi na kraju poprimile sedefasto bijelu boju. One nastale u pubertetu (60-70% djevojčica i 30-40% dječaka u pubertetu dobija strije) su obično u predjelu nadlaktica, lumbalnoj regiji i iznad koljena. Kod djevojaka se nekada javljaju na dojkama.

U trudnoći strije se javljaju kod 70-90% žena, najčešće tokom šestog mjeseca sa lokalizacijom prije svega na na trbuhu, butimana, leđima i dojkama. U patološkim stanjima koja su praćena endokrinim poremećajima obično nastaju na trbuhu, zadnjici i butinama. Primjena hormona u terapijske svrhe može dovesti do nastanka strija.

Opšte je poznato da se već nastale strije ne mogu potpuno ukloniti, ali mogu značajno ublažiti. Stoga je izuzetno bitna prevencija.

Opšte preporuke su: 

- održavanje tjelesne težine pod kontrolom;

- unos dovoljne količine tečnosti zbog hidratacije kože;

- zdrava ishrana bogata bjelačevinama,vitaminima, mineralima;

- fizička aktivnost primjerena potrebama i mogućnostima;

- primjena preparata koji preventivno djeluju na nastanak strija…

Proizvodi koji sprječavaju nastanak strija

Efikasna terapija za potpuno uklanjanje strija ne postoji. Redovno korišćenje proizvoda koji povećavaju elastičnost kože izuzetno je bitna jer oni preveniraju nastanak strija. Masaža područja od rizika je takođe važna, jer se tako poboljšava mikrocirkulacija na površini kože i omogućava bolja oksigenacija i ishrana kože. Time se dodano poboljšava i upijanje aktivnih materija koje preparat sadrži. U tretmanu strija koriste se različite kreme, biljna i etarska ulja. Vitamini kao aktivne komponente imaju osnovnu ulogu u sprječavanju nastanka strija, a prije svega vitamin A, vitamin C, vitamin E, vitamin F…

Od biljnih ulja najčešće se koristi ulje badema (štiti, omekšava i hrani kožu), ulje avokada, ulje pšeničnih klica, ulje lješnika...

Od etarskih ulja uglavnom se koriste ulje lavande, kamilice, pomorandže, grejpa, šargarepe, ružinog drveta, geranijum…

Djeluju tako što pospješuju cirkulaciju, diurezu i regeneraciju kože.

Izvor: mogujatosama

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.