Robot File uspješno sletio na Kometu
Ispunjen 30 godina dug san da čovjek dobije uzorak direktno sa komete

Istorijski uspjeh

Robot File uspješno sletio na Kometu

Evropska svemirska agencija zabilježila je danas istorijski uspjeh nakon što je robot File u 17:05 po našem vremenu uspješno prizemljen na Kometu 67P/Čurjumov-Gerasimen. Time je ispunjen 30 godina dug san da čovjek dobije uzorak direktno sa komete.

Nakon tri odlaganja, jutros je potvrđeno da je Rozeta u perfektnom položaju u odnosu na Kometu 67P/Čurjumov-Gerasimenko i da je dato "zeleno svjetlo" da robot File otpočne sedmočasovnu misiju sletanja na njenu površinu, prenosi B92.

File se u 9.35 uspješno odvojio od Rozete i krenuo ka kometi. Kontakt je, očekivano, ubrzo izgubljen i ponovo je uspostavljen za oko dva sata.

Oko 17h po našem vremenu su stigle i prve fotografije misije, sa Rozetine kamere Oziris. To je prvi put u istoriji da je robot prizemljen na površinu jedne komete.

“Ovo je veliki korak za ljudsku civilizaciju”, kazao je Žan-Žak Dorden, generalni direktor ESA-e. "Mi smo prvi koji su uspjeli u ovome i taj uspjeh biće upamćen za sva vremena."

File bi po planu trebalo da po sletanju obezbjedi svoju poziciju harpunima, a zatim da timu u njemačkom Darmštadu pošalje prvu fotografiju svog okruženja, koje bi trebalo da bude prošarano dubokim ponorima i visokim ledenim šiljcima.

Ipak, iz ESA upozoravaju da je ishod misije neizvjestan, jer pogonski sistem nije u funkciji, pa se File oslanja na sistem harpuna i velikih šrafova kako ne bi upao u neki procjep na nepristupačnom terenu.

"Analizirali smo kometu i teren i uvjereni smo da uz sve rizike imamo 75 odsto šanse za uspjeh, što su bile i ranije procjene", rekao je menadžer misije Rozeta Fred Jansen.

Kako navodi BBC, nagrada za uspjeh misije bi mogla da bude ogromna, jer je vrijednost uzorka sa komete nemjerljiva.

"Komete skoro sigurno imaju ključne pokazatelje o originalnim materijalima kojima je naš solarni sistem izgrađen prije 4,5 milijardi godina", piše BBC.

Misija je planirana još prije 30 godina, ali je bila preskupa. Rozeta je konačno lansirana prije više od deset godina, a nakon decenije putovanja kroz solarni sistem, 6. avgusta se letjelica konačno susrela sa kometom. Prvo joj se približila na 100 kilometara, a zatim je obljetala trougaonom trajektorijom dok se nije približila na samo 30 kilometara.

Kometa je površine oko pola Menhetna, a robot težak 100 kilograma ima zapreminu od jednog metra kubnog.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.