Da li i vi imate
Ilustracija

Saznajte

Da li i vi imate "kompjutersko tijelo"? (VIDEO)

Stalno vas bole vrat i leđa? To je zato što vas muči vaš kancelarijski posao.

Ako svakodnevno provodite više sati za računarom, velika je vjerovatnoća da ne uspijevate da održite pravilan sjedeći položaj. Ramena su vam spuštena, brada isturena, gornji dio leđa pogrbljen… 

U tom položaju nastaju brojni problemi sa mišićima, kostima i zglobovima, koji su opisani u nazivu te grupe simptoma - “kompjutersko tijelo”. 

Kada su vaši mišići pod slabom tenzijom tokom dugog perioda vremena, oni se trajno izdužuju, dok se mišići trbušnog zida i prednjeg dijela karlice skraćuju. 

Kako biste ispravili štetu učinjenu vašem organizmu, isprobajte nekoliko sljedećih lijekova:

Samomasaža leđa

Sjedite držeći stopala potpuno pritisnuta o pod. Stavite ispod leđa roler za vježbanje i oslanjajući se na stopala polako odižite i spuštajte zadnjicu trudeći se da roler zadržite na naslonu. Ponavljajte vježbu svakodnevno.

Poza „Ratnik I“

Poza „Ratnik I“ isteže mišiće kukova koji su skraćeni usljed dugotrajnog sjedenja. Započnite je uspravnim stavom skupljenih nogu. Iskoračite desnom nogom savijajući koljeno i trudeći se da lijevu nogu zadržite što je moguće više pravom. 

Okrenite prste lijevog stopala ka spolja. Neka vam kukovi budu u ravni sa ramenima. Podignite ruke pravo ka nebu. Trebalo bi da osjetite istezanje u lijevom kuku i butini. Držite položaj 20 do 30 sekundi, a zatim promijenite strane.

 

Uspravno veslanje sa bučicama

Stanite tako da su vam stopala razmaknuta u širini ramena i blago savijte koljena. Savijte torzo tako da je gotovo paralelan sa tlom, ali održavajući leđa pravim. Podignite bučice ka grudima savijajući laktove. Ponovite dva do tri seta od 10 ponavljanja.

 

Klizanje na podu

Lezite na leđa savijenih koljena i držeći stopala na podu. Podignite ruke iznad glave tak da su vam dlanovi i gornji dio ruku u kontaktu sa podom. Udahnite na nos dok klizite rukama po podu u „W“ pozu. Izdahnite na usta vraćajući se u prvobitni položaj. Na priloženom videu možete vidjeti kako da pravilno izvedete vježbu.

(b92)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.