Kako pobijediti ljubomoru u pet koraka
Ilustracija

Savjeti

Kako pobijediti ljubomoru u pet koraka

Ljubomora nije privlačna, ali moramo da prihvatimo da smo svi u većoj ili manjoj dozi ljubomorni.

Ona takođe nije ni ljubav, pa prema tome ako ste taj tip, morate da naučite da se borite protiv nje.

Ako ste u vezi s ljubomornom osobom, morate da znate kako da se ponašate, kako se sve ne bi pretvorilo u ružno i preterano zaštitničko ponašanje. I obrnuto.

Ljubavni terapeut Sujeiry Gonzalez savjetuje pet načina kako da u sebi i partneru zaustavite „ljubomorno čudovište“ pre nego što bude prekasno.

1. Brojite do deset
Ako ste ljubomoran tip i dođete u situaciju u kojoj lako možete da izgubite svoju smirenost, udahnite i izdahnite i brojite do deset. To je oblik meditacije kojom možemo da umanjimo tjeskobu i u potpunosti da se umirimo.

2. Razgovarajte o svojim osjećajima
Osjećaje ljubomore važno je izraziti da se oni ne bi pretvorili u izlive bijesa. Bilo da se radi o vama ili vašem partneru, razgovarajte o tome zašto ste ljubomorni, zašto se on osjeća ljubomorno…

Možda postoji nešto što neko od vas osjeća, a nije toga svjestan. Ako je tako, razgovarajte o tome i napravite kompromis. Ali, raspravite o tim pitanjima samo kad odbrojite do deset.

3. Pobjedite nesigurnost
Ljubomora proizlazi iz nesigurnosti. Zapitajte se zašto se osjećate ugroženo. Zašto se on osjeća ugroženo ako je ljubomoran? Osjećate li možda da niste vrijedni nečije ljubavi? Upoređujete li se s drugim ženama ili muškarcima?

Potražite odgovor na pitanje zašto osjećate nesigurnost, a to bi isto trebao da uradi i partner ako je on sklon ljubomori.

4. Pokušajte da sagledate situaciju iz druge perspektive
Kada smo ljubomorni, skloni smo da na brzinu donosimo zaključke. Ponekad i preuveličavamo neke stvari. Mnogo puta osjećaj ljubomore može da nastane zbog nesigurnosti ili nedostatka povjerenja i sitnih laži u prošlosti. Koliko puta ste poludjeli ako se partner nije javio na mobilni ili ga je isključio? Šta ćete da pomislite? Vjerovatno ćete u glavi da izrežirate najgori scenario.

Ali, umjesto da ga odmah proglasite preljubnikom, možda treba da razmislite. Možda ne može da se javi jer radi…

5. Možete li da podnesete konstantno nasilje?
Ljubomora se može pretvoriti u kontrolu prilično brzo. Povjerenje kao da je nestalo u jednom potezu, kao i vaša lična sloboda. Ljubomora i kontrola takođe se mogu pretvoriti u nasilje.

Ako ste u vezi u kojoj osjećate i fizičke prijetnje ili strah da ne napravite neki pogrešan potez, radije potražite pomoć.

(uspesnazena)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.