Balkan mora ostati visoko na agendi  EU
Sebastijan Kurc

Kurc ocijenio

Balkan mora ostati visoko na agendi EU

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc ocijenio je danas da zapadni Balkan mora ostati visoko na agendi Austrije i EU, dok je slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak rekao da proširenje ostaje jedan od prioriteta EU.

Kurc je poslije sastanka Višegradske grupe u Bratislavi rekao da sve zemlje regiona još imaju pred sobom veoma intenzivan reformski put.

"Što brže budu provedene reforme, to će biti bolje po zemlje, ali i to će brže postojati pristupna perspektiva", naglasio je Kurc.

On je dodao da je sastanak u Bratislavi bio pozitivan jer je dobro da se tema zapadni Balkan ponovo aktuelizuje u prisustvu budućeg šefa evropske diplomatije Federike Mogerini.

Slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak ocijenio je da proširenje ostaje jedan od prioriteta EU, prenose Nezavisne novine.

"Naši partneri su potvrdili odlučnost da nastave u ovom procesu koji je nepovratan i nema alternativu. Samo evropska perspektiva ima smisla za zemlje zapadnog Balkana", rekao je Lajčak na konferenciji za novinare u Bratislavi.

On je istakao da će Višegradska grupa, koju čine Poljska, Slovačka, Češka i Mađarska, dati sve od sebe da pomogne balkanskim zemljama da se što skorije pridruže EU.

Lajčak je naveo da zemlje Višegradske grupe zbog vlastite prošlosti imaju "visok nivo razumijevanja prema ovim kandidatima".

"Slovačka i Višegradska četvorka znaju kako je s obje strane te ograde. Mi smo vjerovatno najvatreniji zagovornici proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana, a da se pritom ne zalažemo za bilo kakvo smanjenje kriterijuma", rekao je Lajčak.

Ministri Višegradske grupe pozdravili su osnivanje Fonda za zapadni Balkan sa sjedištem u Tirani i saopštili da je ova grupa spremna da sa više od 80.000 eura doprinese formiranju tog fonda.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.