Ulica Radovana Zogovića opet u Prištini
Prvi zahtjev poslat 2011. godine: Priština

Vraćeno ime

Ulica Radovana Zogovića opet u Prištini

U centru Prištine vraćeno je ime ulici Radovana Zogovića, jednog od najvećih crnogorskih pjesniku, saopšteno je iz Udruženja Crnogoraca Kosova.

Udruženje Crnogoraca Kosova je, kako su podsjetili, prve zahtjeve za vraćanje ulice Zogovića uputilo Opštini Priština i Vladi Kosova 2011. godine, dok je isti zahtjev ponovljen 2013. godine.

“Zahvaljujemo se Opštini Priština i Vladi Kosova na razumijevanju i uvažavanju lika i djela Zogovića, koji je jos 1937. godine u doba Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca pisajući pjesme Ali Binaka imao hrabrosti da javno stane u odbranu kosovskih Albanaca”, navodi se u saopštenju Udruženja Crnogoraca Kosova, prenosi RTCG.

Kako su naveli, sijenku na taj događaj, bacila je grupa huligana koji su oštetili tablu na kojoj piše ime i prezime ulice Radovana Zogovića.

“Huligani i ekstremni pojedinci neće moći da ugroze dobrosusjetske odnose Kosova i Crne Gore i tradicionalno dobre odnose Crnogoraca i Albanaca, jer smo sigurni da će biti osuđeni od većinskog albanaskog naroda i sledbenika starog Ali Binaka koji je simbol kosovskog albanstva”, smatraju u Udruženju.

Oni očekuju da se zamijeni tabla koja je ostećena, dok od Opštine Dečane očekuju da ogradi grob Zogovića, kako bi se spriječili eventualni slični napadi.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.