Vešović: Tretiranje klevete kao krivičnog djela može biti shvaćeno kao korak unazad
Časlav Vešović

Kad su u pitanju medijske slobode

Vešović: Tretiranje klevete kao krivičnog djela može biti shvaćeno kao korak unazad

Vraćanje krivičnih djela uvrede i klevete moglo bi biti shvaćeno kao korak unazad kad su u pitanju medijske slobode, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista DPS i ocijenjeno da je ta inicijativa potvrdila neprincipijelnost na političkoj sceni.

Poslanica Socijalističke narodne partije Snežana Jonica dostavila je parlamentu dopune Krivičnog zakonika, predlažući vraćanje krivičnih djela uvrede i klevete, a taj predlog podržale su poslanice Socijaldemokratske partije i Pozitivne, Draginja Vuksanović i Azra Jasavić.

"Ukoliko bi klevetu i uvredu ponovo tretirali kao krivična djela to bi moglo da bude shvaćeno kao vraćanje unazad kada su u pitanju medijske slobode, na što bi, vjerovatno, imali komentar i naši partneri iz Evropske unije“, saopštio je portparol DPS-a, Časlav Vešović, prenosi MINA.

On je kazao da DPS ima odgovoran odnos prema inicijativama poslanika i poslaničkih klubova i da će tako biti i u odnosu na to osjetljivo pitanje.

Prema riječima Vešovića, kada se dekriminalizovala kleveta bilo je puno skeptika koji su smatrali da se sa takvim rješenjima moglo sačekati i da to ne postoji kao evropska praksa, izuzev u svega nekoliko država.

"Opozicija je tada bila jednoglasna u odbrani potrebe dekriminalizacije klevete zarad demokratizacije našeg društva. Danas traži suprotno, a opet zarad demokratije“, naveo je on.

Pored svega, dodao je, ta inicijativa je ubjedljivo potvrdila neprincipijelnost na našoj političkoj sceni.

"Naime, kada su politički predstavnici DPS-a godinama šikanirani u pojedinim medijima, nikome nije padalo na pamet da preispita ispravnost odluke o dekriminalizovanju kleveta, već su uživali u uvredama i lažima koje su plasirane na naš račun“, rekao je Vešović.

Kada se, kako je saopštio, prvi put desilo da se na naslovnim stranicama objavljuju sadržaji degutantnog karaktera koji se vezuju za osobu koja, dodao je, ima podudarne političke stavove sa opozicijom, odmah se traži gašenje medija i vraćanje klevete u Krivični zakonik.

"Pa ipak, ostajemo otvoreni da čujemo sve razloge za pokretanje ove inicijative i zbog čega su prije par godina tražili jedno, a danas potpuno suprotno rješenje“, poručio je Vešović.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.