Predstavljen lovac F35, uskoro najmasovniji borbeni avion
Foto: Anadolija

2018. prva isporuka

Predstavljen lovac F35, uskoro najmasovniji borbeni avion

Zvaničnici kompanije Lockheed Martin u New Yorku su prezentovali ratni avion F35, a prvi primjerci će biti spremni za isporuku 2018. godine.

Jack R. Crisler, zamjenik direktora za razvoj proizvodnje Lockheed Martina, izjavio je za Anadoliju da će 2018. godine biti izvršena prva isporuka aviona F35.

Zvaničnici kompanije su naveli kako piloti koji će upravljati ovim avionom moraju proći obuku u trajanju od šest mjeseci.

Inače, proizvodnja aviona F35 traje dvije godine nakon čega je letjelica u potpunosti spremna za tržište.

F35 Lightning II je jednomotorni višenamjenski borbeni avion, pete generacije, sa umanjenom uočljivošću. Namijenjen je za borbu za prevlast u vazdušnom prostoru, protiv ciljeva na kopnu i moru, kao i za izvršavanje zadataka izviđanja.

Avion F35, namijenjen je da zamijeni cijelu grupu borbenih aviona srednje klase, koji su trenutno u operativnoj upotrebi u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i kod ostalih njihovih saveznika. Na taj način će to postati najmasovniji avion u ratnim avijacijama i mornaricama značajnog broja zemalja.

Stručnjaci smatraju da će F35 biti četiri puta efikasniji od prethodnih lovaca u borbi vazduh-vazduh, osam puta efikasniji u borbi vazduh-zemlja, i tri puta efikasniji u izviđanju i suprostavljanju protuavionskoj odbrani.

U proizvodnji aviona F35 Lightning II učestvovali su Velika Britanija, SAD, Italija, Kanada, Turska, Australija, Danska, Norveška i Holandija. Pomenute zemlje namjeravaju da avion uvedu u svoju operativnu upotrebu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.