Potpisan ugovor o finansiranju prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare

Između Vlade Crne Gore i Kineske "Exim" banke

Potpisan ugovor o finansiranju prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare

Dnas je potpisan ugovor o finansiranju i projektovanju prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare (Smokovac- Mateševo), između Vlade Crne Gore i Kineske "Exim" banke.

Cijena projektovanja i izgradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, tj dionice Smokovac-Uvač-Mateševo je 809,6 miliona eura.  Za realizaciju ovog projekta predviđeno je da EXIM banka obezbijedi 85 odsto sredstava, a Crna Gora a ostalih 15 odsto.

Rok otplate kredita je 20 godina, grejs period šest godina, a godišnja kamatna stopa iznosi dva odsto.

Ugovor u kineskoj ambasadi u Podgorici potpisao je, u ime Crne Gore, ministar finansija Radoje Žugić.

Ministar finansija Radoje Žugić saopštio je da Vlada očekuje podršku Parlamenta i dodao da se projekat izgradnje autoputa radi maksimalono profesionalno.
"I uz najveći mogući stepen transparentnosti", kazao je Žugić.



Ministar saobraćaja  Ivan Brajović, nakon potpisivanja ugovora, saopštio je da slijedi upoznavanje Parlamenta sa sadržajem ugovora i usvajanje zakona o autoputu, poslije čega radovi mogu da počnu.

 

"Pripremni radovi mogli bi da počnu do kraja godine, ako mi brzo završimo parlamentarne procedure. U svakom slučaju završavanjem parlamentarne procedure i obavještavanjem izvođača da smo sve procedure oko odobravanja završili, mi smo spremni za početak radova", kazao je Brajović i dodao da su kineski izvođači spremni za početak radova.

 

Brajović kaže da će u ''jeku'' izgradnje autoputa na tom poslu biti angažovano do 4.000 ljudi.

 

 

Auto-put Bar-Boljare je najveći infrastrukturni projekat u istoriji Crne Gore.

Projekat autoputa Bar – Boljare predstavlja najvažniji prioritet Vlade Crne Gore i jedan je od elemenata crnogorske integracione strategije prema Evropskoj uniji, koji će omogućiti veću i sigurniju mobilnost ljudi, roba i usluga. 

Ovom saobraćajnicom najvažnija luka Bar će biti u potpunosti povezana sa ostatkom evropskih koridora i moći će bolje da zadovolji potrebe Kosova i Srbije, a time i doprinese ekonomskoj i političkoj stabilnosti Zapadnog Balkana. 

Takođe, ovaj projekat je posebno važan sa aspekta regionalne integracije jug-sjever Crne Gore i uravnoteženijeg ekonomskog razvoja.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.