Kako da vam lak na noktima traje što duže?
Ilustracija

Uštedite vrijeme i novac

Kako da vam lak na noktima traje što duže?

Svaka žena koja drži do sebe vodi računa i o svojim noktima. Sigurno ne dozvoljavate da vam lak bude napola skinut, a to ponekad iziskuje previše vremena. Ovi trikovi će vam uštedjeti i vrijeme i novac, a nokti će vam uvijek biti perfektno nalakirani

Slijedite ove trikove i lak će vam potrajati maksimalno dugo.

Pripremite nokte

Prije nanošenja laka uvijek bi trebalo da čistite nokte odstranjivačem laka, čak i ako vam nisu nalakirani. Naime, nokti imaju svoju prirodnu masnoću koja ih štiti, a ta masnoća skraćuje vijek trajanja laka na noktima pa je dobro odstraniti je prije lakiranja.

Nanesite bazu

Lak za nokte će duže trajati ako prvo nanesete osnovni sloj, koji pri tom i štiti vaše nokte. Bazni lakovi nisu skupi i dobri su jer popunjavaju praznine na noktu i lak čine otpornijim čime mu se produžava vijek trajanja i do nekoliko dana. Takođe, možete nanijeti i top-coat, odnosno završni lak.

Lakirajte nokte poslije tuširanja

S obzirom na to da topla voda ne odgovara svježe nalakiranim noktima, nanesite lak tek poslije tuširanja ako želite da vam on što duže ostane sjajan i neoštećen. Naime, nagla promjena temperature i para od tople vode mijenjaju strukturu laka pa on može da popuca.

Rashladite nokte

Hladnoća zgušnjava lak, dok ga toplota čini rjeđim. Zato lakirajte nokte što dalje od radijatora. Lak će se bolje fiksirati uz nokat ili bazu ako ga nanosite na hladnom mjestu. Dobro je prije korišćenja lak staviti u frižider na sat vremena jer ćete ga tako lakše i urednije nanijeti..

Birajte svjetlije i metalik nijanse

Kod tamnih nijansi lakova za nokte lakše se uočava svako krzanje, pa je bolje da birate svjetlije nijanse. Isto tako, poznato je da lakovi koji u sebi sadrže šljokice ili sitna zrnca duže traju, a i izgledaju vrlo glamurozno. Jedina im je mana što se dosta teže skidaju, ali ponekad se isplati ako želite da vam lak potraje što duže.

Budite strpljivi kad se lak suši

Kada nalakirate nokte, budite mirni i nemojte ništa raditi rukama barem 20-tak minuta. Gledajte televiziju ili jednostavno mirno sjedite. Nakon što se lak osuši, stavite nokte ispod mlaza hladne vode jer se time ubrzava učvršćivanje laka, a vaši nokti će biti otporniji na ogrebotine.

Mažite nokte uljem

Nabavite hranjivo ulje za nokte i njime svakodnevno mažite svoje nokte. Nokti će biti ljepši i čvršći, a i lak će potrajati mnogo duže.

(Dnevno.rs)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.