Otkriveno ko je ubio Osamu bin Ladena
Osama Bin Laden

Detalji akcije

Otkriveno ko je ubio Osamu bin Ladena

Američka televizijska mreža Fox News najavila je da će početkom sljedećeg mjeseca emitovati ekskluzivni intervju s osobom koja je tokom akcije napada na kuću u kojoj se skrivao Osama bin Laden ubila vođu međunarodne terorističke mreže.

U emisiji će se ta osoba pojaviti i po prvi put, nakon gotovo dvije i po godine, te progovoriti o detaljima akcije koja se odvijala u maju 2011. godine u gradiću Abotabad na sjeveru Pakistana.

FOX News prikazaće svoj novi dokumentarni film pod nazivom Čovjek koji je ubio Osama Bin Ladena u utorak 11. novembra i u srijedu 12. novembra.

Tokom dvije večeri gledaoci će moći pogledati ispovijest člana Navy SEAL-a koji tvrdi da je ispalio metak koji je ubio vođu Alkaide koja svijetom godinama sije strah.

U dokumentarcu će se govoriti i o obuci članova elitne antiterorističke jedinice, o nekim zanimljivim akcijama, pa i o nesreći vojnog helikoptera koja se dogodila u noći prije ubistva Osame bin Ladena.

U saopštenju FOX-a navodi se da će “Shooter”(Pucač) otkriti kako su izgledali posljednji trenuci tada najtraženijeg teroriste svijeta, kao i šta se desilo neposredno prije nego što je umro.

Podsjetimo, i ranije su objavljivana svjedočenja specijalaca koji su tvrdili da su baš oni ubili Bin Ladena.

Penzionisani pripadnik specijalne jedinice američke vojske SEAL Matt Bissonette opisao je do detalja kako je u maju 2011. godine ubio šefa Bin Ladena.

Bissonette je cijelu akciju opisao u knjizi “No Easy Day”, a prema njegovim riječima, Bin Ladena je ubio pucnjem u glavu, u trenutku kada je nekad najtraženiji svjetski terorista promolio glavu kroz vrata u svom skloništu u Pakistanu.

On je opisao i trenutak ubijanja Bin Ladena.

– Krv i dijelovi mozga bili su prosuti pored njegove lobanje. Dok je još bio u samrtnom ropcu, tijelo mu se grčilo – napisao je član SEAL-a.

On i još jedan njegov saborac ispalili su mu još nekoliko rafala u grudi dok nije prestao da se kreće. Najmanje troje djece prisustvovalo je cijelom događaju i bili su u stanju potpunog šoka.

– Mislim da je ovo naš momak – rekao je jedan od članova ekspedicije, kojeg Bissonette predstavlja kao “Toma”, piše Fokus.ba.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.