Bosni i Hercegovini prijeti suspenzija iz članstva u Savjetu Evrope

Zbog neispunjavanja obaveza

Bosni i Hercegovini prijeti suspenzija iz članstva u Savjetu Evrope

Na plenarnom zasijedanju Parlamentarne skupštine Svajeta Evrope u januaru 2015. u Strazburu biće poznato da li će Bosna i Hercegovina biti suspendovana iz članstva, odnosno da li će novoj delegaciji Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, koja će biti imenovana nakon opštih izbora, biti uskraćeno dalje učešće u radu te međunarodne organizacije.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope u oktobru 2013. donijela je preporuku kojom Bosni i Hercegovini ostavlja rok od godinu dana, odnosno do oktobra 2014. da sprovede presudu Evropskog suda za ljudska prava iz Strazboura u slučaju Sejdić - Finci protiv BiH. Nakon toga, Komitet Savjeta Evrope za akreditacije i imunitetski status može uskratiti dalje učešće u radu delegacije PS BiH.

- Otvoreno i pitanje predsjedavanja BiH -

Vlasti Bosne i Hercegovine više od četiri i po godine ne mogu da se dogovore o sprovođenju presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura, donesene 22. decembra 2009, kojom se traži da se svim građanima BiH bez obzira na nacionalnu pripadnost osigura mogućnost kandidovanja za poziciju članova Predsjedništva BiH i Doma naroda PS BiH, a ne samo konstitutivnim narodima, kao što je sada slučaj.

S obzirom na to da su početkom 2014. godine propali svi pokušaji dogovora političkih lidera vođenih uz asistenciju zvaničnika Evropske komisije, Centralna izborna komisija BiH je 15. maja raspisala održavanje opštih izbora koji su sprovedeni u oktobru po dosadašnjim diskriminirajućim odredbama Ustava BiH i Izbornog zakona BiH, koji su u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama. 

"Sasvim je sigurno da će se priča oko statusa Bosne i Hercegovine otvoriti na januarskom zasijedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, kao i da će pitanje nesprovođenja presude Evropskog suda za ljudska prava biti jedna od tema. Bosna i Hercegovina bi nakon Belgije, u maju 2015. godine trebala preuzeti predsjedavanje Komitetom ministara Savjeta Evrope. U januaru 2015. godine ćemo znati da li će se i tu tražiti suspenzija Bosne i Hercegovine zbog neispunjavanja obaveza. Naime, ako Bosna i Hercegovina tada bude suspendovana iz članstva Savjeta Evrope, jasno je da je i pitanje predsjedavanja Komitetom ministara Savjeta Evrope samim tim dovedeno u pitanje", istakla je u izjavi za Anadoliju  Milica Marković članica delegacije PS BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope u dosadašnjem sazivu. 

Vijeće ministara BiH na predlog Ministarstva vanjskih poslova BiH trebalo je na posljednjoj sjednici da razmatra predsjedavanje Bosne i Hercegovine Savjetom Evrope u periodu maj – novembar  2015. godine, ali se to nije desilo jer je sjednica otkazana usljed nedostatka kvoruma.

Članovi Monitoring tima Savjeta Evrope početkom jula upozorili su poslanike i delegate Parlamentarne skupštine BiH da bi novoizabrane vlasti u BiH trebale da riješe pitanje primjene te presude do maja 2015, kada bi BiH trebalo da preuzme predsjedavanje Savjetom Evrope.

- Delegacija bez šefa i zamjenika -

Istovremeno, članovi stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope zajednički su istakli da očekuju da će ovo pitanje, koje predstavlja ključnu prepreku na evropskom putu BiH, biti riješeno u roku od šest mjeseci nakon održavanja opštih izbora, navodeći da će politička volja za primjenu presude u slučaju „Sejdić – Finci“ biti jedan od ključnih kriterijuma u pregovorima za formiranje buduće vlasti u državnim institucijama. 

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope u mandatnom periodu 2010.-2014, čak, nije imala ni šefa delegacije i zamjenike već samo deset izabranih predstavnika. 

Bosna i Hercegovina zbog unutrašnjih nesuglasica već godinama nema ni svoje predstavnike u stalnim tijelima Vijeća Evrope: Evropskoj komisiji za demokratiju putem prava (Venecijanska komisija), Evropskoj komisiji protiv rasizma i netolerancije (ECRI), Evropskom komitetu za sprečavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT), Grupi stručnjaka za borbu protiv trgovanja ljudima (GRETA), Savjetodavnom komitetu Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina i Komitetu eksperata Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima.

Na osnovu zaključka Predsjedništva BiH sa 32. redovne sjednice, od 13. februara  2013, i Odluke Predsjedništva BiH o postupku kandidovanja i imenovanja predstavnika BiH u međunarodnim organizacijama i institucijama, Ministarstvo vanjskih poslova BiH objavilo je javni konkurs za popunjavanje šest upražnjenih mjesta, ali odluka o konačnom izboru nikada nije donešena.     

 O prijavljenim kandidatima od strane BiH, trebalo je da odluči Predsjedništvo BiH u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima. 

Bosna i Hercegovina je članica Savjeta Evrope od 24. aprila 2002. godine, a Savjete Evrope je otvorio svoju kancelariju u Sarajevu u aprilu 1996. godine. BiH je potpisnica, odnosno ugovorna strana 56 potpisanih i ratifikovanih ili samo potpisanih međunarodnih ugovora/konvencija kojima je Savjet Evrope depozitar. Takođe je potpisala 18 ugovora/konvencija koji su u postupku ratifikovanja u PSBiH, zaključno sa 17. januarom 2007. godine. Rad Savjeta Evrope prati Stalno predstavništvo BiH pri Savjetu Evrope u Strazboru.

Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Bosnu i Hercegovinu predstavlja Izaslanstvo Parlamentarne skupštine BiH pri Savjetu Evrope.

- BiH prihvatila 73 postprijemne obaveze -

Postavši punopravna članica Savjeta Evrope, Bosna i Hercegovina je prihvatila obavezu njegovanja i unapređenja demokratskih vrijednosti i standarda Savjeta Evrope.

Prijemom u članstvo Savjeta Evrope Bosna i Hercegovina je preuzela obavezu da će ispuniti ukupno 73 postprijemne obaveze (post-accession commitments), koje trebaju biti ispunjene u određenim vremenskim rokovima. Neke od njih imaju isključivo politički karakter, i kao takve nemaju konkretno utvrđene rokove za izvršenje, već Bosna i Hercegovina ima obavezu da ih kontinuirano ispunjava. Većinu obaveza BiH je ispunila u predviđenom roku od tri godine po prijemu u Savjet Evrope. Vlasti BiH su se obavezale da će preostale obaveze ispunjavati kontinuirano (kao što je npr. reforma pravosuđa).

Ispunjavanje postprijemnih obaveza Bosne i Hercegovine, Savjet Evrope  nadgleda i prati u okviru Monitoring procesa, koji je političkog karaktera i odnosi se na sve obaveze koje je preuzela Bosna i Hercegovina, koje su date u mišljenju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, kao i na moguća druga specifična pitanja koja se ocijene neophodnim. 

- Dosad Bjelorusija suspendovana iz članstva -

Monitoring procese odvija u dva nivoa: od Komiteta ministara Savjeta Evrope – Sekretarijata Savjeta Evrope – u okviru Izvještačke grupe zemalja za demokratsku stabilnost (GR-EDS) i Komiteta za ispunjavanje obaveza zemalja članica (Monitoring komitet) Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope. 

Parlament Bjelorusije imao je poseban gostujući status u Parlamentarnoj skupštini od septembra 1992. do januara 1997. godine, međutim suspendovan je zbog toga što se u Bjelorusiji ne poštuju ljudska prava. Time bi Bosna i Hercegovina bila druga država od ukupno 47 država članica i druga u Evropi koja bi bila suspendovana iz Savjeta Evrope.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.