Švedska priznala Palestinu
foto: Beta/AP

"Kriterijumi međunarodnog prava" ispunjeni

Švedska priznala Palestinu

Vlada Švedske saopštila je da je danas priznala palestinsku državu, nešto manje od mjesec dana pošto je najavila taj korak.

Švedska, članica Evropske unije, današnjom odlukom pridružila se samo dvema zapadnoevropskim zemljama, Malti i Kipru, koje su zvanično priznale palestinsku državu, prenio je AP.

Ministarka spoljnih poslova Švedske Margot Valstrom izjavila je da se Švedska odlučila na taj potez zato što su "kriterijumi međunarodnog prava" ispunjeni, navodeći da postoji "teritorija, narod i vlada". 

Ministar spoljnih poslova Izraela Avigdor Liberman izjavio je da je odluka Švedske da prizna palestinsku državu "za žaljenje" i da će podriti napore na rješavanju konflikta. 

"Odluka švedske vlade da prizna palestinsku državu je odluka za žaljenje koja samo jača ekstremističke elemente i palestinsku politiku odbijanja", rekao je Liberman. 

"Švedska vlada mora da shvati da su odnosi na Bliskom istoku daleko kompleksniji od samosklapajućeg namještaja IKEA, i da moraju da djeluju sa odgovornošću i osjetljivošću", istakao je Liberman, a prenio AFP. 

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova uručilo je protest ambasadoru Švedske 6. oktobra kada je Stokholm najavio da će priznati palestinsku državu. 

Izrael je tada upozorio da takav potez "neće doprinijeti odnosima između Izraela i Palestinaca, već će ih pogoršati" i da to "umanjuje šanse za postizanje dogovora, pošto stvara među Palestincima neostvariva očekivanja da će biti u stanju da postignu svoj cilj unilateralno, a ne kroz pregovore sa Izraelom". 

Današnju najavu odluke pozdravio je palestinski predsednik Mahmud Abas "kao hrabru i istorijsku", naveo je njegov portparol. 

Izrael tvrdi da Palestinci mogu da stvore nezavisnu državu samo kroz direktne pregovore, a ne kroz druge diplomatske kanale. 

Švedska je glasala da Palestina dobije status države posmatrača u Ujedinjenih nacijama 2012. godine, što je i postignuto, uprkos protivljenju SAD i Izraela. 

Ona je prva zemlja EU koja priznaje Palestinu, iako su to neke države učinile prije nego što su postale članice tog bloka. 

Taj potez bi mogao da motiviše i druge zemlje na priznanje onog što mnogi nazivaju Palestinska uprava. 

Izraelski zvaničnici upozorili su da bi se time odredio ishod budućih diskusija o palestinskoj državi u dogovorenim granicama. 

Više od 100 država priznalo je palestinsku državu, medu kojima i sedam članica EU. 

EU je saopštila da će palestinsku državu priznati kada za to bude "odgovarajući trenutak" i pozvala na obnovu pregovora što pre moguće na postizanju dvodržavnog rješenja. 

Početkom mjeseca, britanski poslanici su održali simbolično glasanje u znak priznanja Palestine kao države.

(B92)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.