Del Monako uvjeren u dogovor Vlade sa A2A
Vinćenco del Monako

Pregovori o obnavljanju ugovora u toku

Del Monako uvjeren u dogovor Vlade sa A2A

Uprkos medijskim spekulacijama o narušavanju odnosa crnogorske Vlade i kompanije A2A italijanski ambasador u Crnoj Gori Vinćenco del Monako kazao je da ne vidi razlog zbog kojeg ne bi došlo do dogovora dvije strane dodajući da su pregovori o obnavljanju ugovora u toku. Kometarišući početak izgradnje podvodnog kabla, ambasador je kazao da su radovi mogli početi tokom ove jeseni i dodao da i dalje smatra da će i početi tom terminu.

Del Monako je za Atlas televiziju kazao da ne vidi razlog zbog kojeg Vlada i  kompanija A2A ne bi uspjele da dođu do dogovora, iako je  novo rukovodstvo italijanske kompanije saopštilo da nijesu ma da nijesu raspoloženi da uđu u novi investicioni ciklus, nakon što pet godina, kako su prenijeli mediji, nijesu uspjeli da povrate niša od 430 miliona eura uloženih u Elektroprivredu 2009. godine.

“Lično sam se sastao sa predsjednikom i izvšnim direktorom kompanije A2A kada je došao u posjetu. Zasigurno vam mogu reci da A2A ne traži zamjenu u okvru PSG-ja i da traju pregovori u pravcu obnavljanja ugovora. Uvjeren sam da će postici sporazum”, kazao je on.

Kometarišući početak izgradnje podvodnog klabla, ambasador je kazao da su radovi mogli početi tokom ove jeseni i dodao da i dalje smatra da će biti tako.

“Znam da svi želimo da vidimo da stvari idu naprijed i vjerujem da će se to desiti brzo. Projekat je u toku, to je realnost nije potencijalni projekat. Ja sam prije godinu dana rekao da su radovi mogli početi tokom ove jeseni i dalje smatram da će tako biti.  Vjerujem da će operativno gradilište biti na crnogorskoj obali Jadranskog mora”, kazao je Del Monako.

Nakon što je odlazeći komesar za proširenje Štefan File najavio da je EU spremna da izdvoji do milijardu eura iz pretpristupnih fondova kao pomoć projektima za povezivanje među zemljama Zapadnog Balkana, italijanski ambasador je kazao da smatra da je ta poruka jako bitna s obzirom da su infrastrukturni projekti veoma važni ne samo za Crnu Goru već i za cijeli Zapadni Balkan, ali, kako je kazao nije siguran da li je ta svota novca dovoljna.

“Ja to vidim kao odličan dokaz evropske posvećenosti u toj oblasti. Već se pruža pomoć Crnoj Gori. Nijesam siguran da bi taj iznos bio dovoljan za cijelu infrastrukturu na Balkanu ali govorim o kofinansiranju”, kazao je on.

Što se tiče izvještaja EK o napretku Crne Gore, smatra da je taj dokument dao kratak pregled dešavanja u Crnoj Gori, ali i dodao da pruža jako bitne smjernice za buduće reforme naše zemlje.

“Na početku pregovora sa EU ne možemo od jedne države očekivati da promijeni okosnicu pravnog sistema preko noći. Želim da to posmatram kao pokretač ubrzavanja reformi i jačanja političke volje da se ide dalje i dublje”, rekao je on.

 

/RTCG/

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.