Sumnje u Stankovića koče njegov rad
Iznijete optužbe na račun Stanković i prije nego je izabran za VDT-a

Sekulović ocijenio

Sumnje u Stankovića koče njegov rad

Sumnje u kredibilitet vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, nakon optužbi opozicije, onemogućavaju ga da radi punim kapacitetom i moraju biti istražene do kraja radi utvrđivanja istine, smatraju u Centru za građanske slobode.

Specijalna tužiteljka za borbu protiv organizovanog kriminala Đurđina Nina Ivanović ispituje istinitost optužbe poslanika Socijalističke narodne partije Velizara Kaluđerovića da je Stanković, kako sudija Višeg suda, bio sklon koruptivnim radnjama.

“Ne mislim da bacaju sjenku na sam proces izbora, već na određeni način sputavaju VDT-a u vršenju ovlašćenja u punom kapacitetu, dok se ne objave rezultati istrage. U tom smislu, javni interes je da aktivnosti tužilaštva u ovom slučaju budu sprovedene u što kraćem roku, ali ne na uštrb kvaliteta”, rekao je Sekulović agenciji Mina.

On je ocijenio da su saopštene ozbiljne sumnje i optužbe i da je javni interes da one budu predmet efikasne, djelotvorne i sveobuhvatne istrage, kako bi bila utvrđena puna istina. 

"Svi koji su izašli sa ovakvim pretpostavkama i sumnjama treba da daju i svoj lični doprinos, kao i oni na koje su uputili kao svoj izvor”, kazao je Sekulović.

Upitan da prokomentarišete činjenicu da je Kaluđerovića optužio poslanik SNP-a, čije je dio kluba glasao za izbor Stankovića, iako, Kaluđerović nije prisustvovao sjednici na kojoj se glasalo, Sekulović je rekao da postoji protivrječnost unutar političkog sistema koja može djelovati zbunjujuće na javnost. 

“Izborni sistem koji se oslanja na zatvorene partijske liste implicira postojanje partijske discipline, dok je po Ustavu poslanik vlasnik mandata i glasa po ličnom uvjerenju. Kako nam iskustvo govori da su odstupanja od partijskog stava rjetkost, otvara se prostor za sumnju da su ovakva ponašanja motivisana dubljim političkim razlozima koja se tempiraju uoči određenih unutar-partijskih procesa”, kazao je on.

Ukoliko bi to bio slučaj, Sekulović smatra da bi to, najblaže rečeno, bilo neodgovorno. 

“Kako se u pravu polazi od principa prezumpcije nevinosti, tako u društvenom životu treba poći od pretpostavke časnosti. Zato je efikasna i sveobuhvatna istraga neophodna u javnom i interesu poslanika koji su javno iznijeli ove tvrdnje, kao i u interesu VDT-a”, rekao je Sekulović.

(RTCG)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.