Ovaj sok je odličan za probavu, dijabetes i srce
Ilustracija

Napravite sami

Ovaj sok je odličan za probavu, dijabetes i srce

Paradajz je poznat po svojim zdravstvenim koristima za organizam, no jeste li znali da je sok od paradajza jednako zdrav? Sadrži niz vitamina i minerala poput vitamina A, K, B1, B2, B3, B5 i B6 te minerale kao što su gvožđe, magnezijum i fosfor.

Ne samo da su ti vitamini i minerali izvrsni za zdravlje, već su izvrstan doprinos za kožu i kosu.

Odlučite li se početi piti sok od paradajza, stručnjaci preporučuju da ga radije sami napravite od svježih plodova nego da koristite kupovne, piše magazin.hr.

Naime, likopen koji se nalazi u soku smanjuje rizik od raka prostate, a vlakna i tečnost su odlični za zdravlje debelog crijeva. Osim toga, sok od paradajza reguliše i probavu bilo da se radi o zatvoru ili proljevu te održava zdrav nivo holesterola u organizmu. Antioksidansi prisutni u soku od paradajza pomažu borbi protiv dijabetesa, astme i bolesti srca, prenosi Avaz.ba.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.