Bošković: Nema uslova za penzionisanje stečajaca
Predrag Bošković

Preveliko opterećenje za budžet

Bošković: Nema uslova za penzionisanje stečajaca

Ministar rada Predrag Bošković predložio je juče Vladi da odbaci inicijativa poslanika DF-a Janka Vučinića o izmjenama i dopunama penzijskog zakona.

Vučinić je predložio da se radnicima, koji su bez posla ostali zbog stečaja, omogući penzionisanje pod uslovom da imaju 30 godina staža, odnosno 25 za žene, a da to pravo mogu da ostvare do 31. decembra ove godine.

U obrazloženju ministarstva se navodi da se prava iz penzijskog osiguranja ne mogu steći na osnovu stečaja, nego starosti, invalidnosti i prava članova porodice u slučaju smtri osiguranika.  Ističe se i da se penzijski doprinos plaća po istoj stopi za sve,pa bi se vršila redistribucija novca u korist onih koji se penzionišu po povlaštenim uslovima.

Dodaju i da predlagači ne navode koliki bi bio broj stečajaca, ali procjenjuju da se radi o velikom broju i prevelikom opterećenju za budžet.

 

(Portal Analitika)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.