Nada: Naučnici pomoću matičnih ćelija vratili vid slijepima
Naučnici smatraju da liječenje matičnim ćelijama ima veliki potencijal

Bez neželjenih posledica

Nada: Naučnici pomoću matičnih ćelija vratili vid slijepima

Američki naučnici su, po prvi put, pomoću matičnih ćelija, uspjeli da vrate vid slijepima, a da nova tehnika nije izazvala nikakve neželjene posledice!

Kako je navedeno u naučnoj studiji, 18 pacijenata liječeno je embrionalnim matičnim ćelijama, a negativne posledice nisu zabilježene čak ni 22 mjeseca nakon procedure.

Polovina pacijenata imala je tzv. "Stargardovu makularnu distrofiju", a polovina starosnu atrofičnu degeneraciju makule, drugi najčešći uzrok slijepila u razvijenom svijetu.

Liječenje matičnim ćelijama ima veliki potencijal - ističu stručnjaci.

Kako prenosi Srna, svaki akter istraživanja dobio je 50.000 do 150.000 ćelija i svakom pacijentu liječeno je samo jedno oko kako bi poboljšanja, odnosno rezultati bili jasniji.

"Stargardova makularna distrofija" jeste nasledna bolest oka, koja najčešće zahvata centralni dio mrežnjača nazvan makula, i ima visoku gustoću fotoreceptora.

Obično se počinje javljati između desete i dvadesete godine života. Trenutno ne postoji lijek za nju.

U studiji, koja je predstavljena u prestižnom časopisu "Lancet", autori tvrde da nisu zabilježili odbacivanje ili ozbiljnije probleme povezane sa transplantacijom tkiva.

Ipak, sama operacija i potiskivanje obrambenog sistema kako tijelo ne bi odbacilo usađene dijelove uzrokovali su određene nuspojave, tako da je četvorici pacijenata trebalo odstraniti kataraktu.

Deset aktera studije ima značajno poboljšanje vida, kod sedam poboljšanje nije zabilježeno, a stanje se pogoršalo samo kod jednog.

Liječenje matičnim ćelijama ima veliki potencijal - ističu stručnjaci i navode da bi se njima mogla zamjenjivati oštećena tkiva brojnih organa - od srca do bubrega, te da bi se mogla liječiti čak i multipla skleroza.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.