Ilustracija

Švajcarska

"Samo striptizete iz EU"

Vlasti Švajcarske saopštile su da će prestati da izdaju posebne radne dozvole za striptizete iz inostranstva, koje dolaze iz zemalja kao što su Rusija, Tajland.

Ove posebne dozvole, koje važe osam mjeseci, neće biti izdavane posle 2015. godine, jer, kako smatraju vlasti, ta praksa podstiče seksualnu eksploataciju u Švajcarskoj.

"Žene su prinuđene da piju alkohol i da se prostituišu, a to je veoma teško dokazati", rekla je ministarka pravde Simoneta Somaruga novinarima. 

Privremena radna dozvola nazvana "L dozvola", uvedena je 1995. godine, radi zaštite strankinja koje su želele da rade u noćnim klubovima kao igračice i striptizete, od beskrupuloznih ličnosti u seks-biznisu. 

Međutim, poslije dubljeg istraživanja, vlada je zaključila da status "L dozvole" za žene nije proizveo željeni efekat, prenio je AFP. 

Rezultat je današnja odluka vlade da od 1. januara 2016. samo žene iz zemalja Evropske unije mogu da rade u noćnim klubovima u Švajcarskoj. 

Švajcarska nije članica EU, ali je povezana s njenim članicama i ima jake ekonomske veze s Unijom, podsjetila je francuska agencija. 

Imigrantski status u Švajcarskoj je strogo regulisan, a različite kategorije označene su slovima abecede. 

Dozvole L, dodeljivane su igračicama i striptizetama u noćnim kljubovima i omogućavale su im da rade kratko vrijeme i šalju novac svojim porodicama. 

Švajcarska je 2013. izdala 844 ovakve dozvole, mnogo manje nego 2005. kada ih je odobreno 5.686.

(B92)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.