Oduzeta licenca za rad Atlas banci
Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević

Arbitražni sud Moskve potvrdio

Oduzeta licenca za rad Atlas banci

Arbitražni sud Moskve potvrdio je dluku Centralne banke Rusije (CBR) o oduzimanju licence za rad Atlas banci. Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević smatra da je banka, bez obzira na tu odluku, "sačuvala obraz".

Predstavnici CBR su na suđenju naveli da su 5. maja oduzeli licencu Atlas banci zbog rada osam klijenata i dvije tehničke greške prilikom slanja fajlova elektronskim putem, prenosi Beta.

Pored toga, naveli su da je licenca oduzeta i zato što je riječ o banci koja je ćerka strane banke koja nije imala značajan udio na ruskom bankarskom tržištu. Atlas grupa je, sa svoje strane na suđenju iznosila dokaze da je odluka CBR nelegitimna, odnosno da je odluka nesrazmjerna težini prekršaja.

Predsjednik Atlag grupe Duško Kneževć izjavio je agenciji Beta da će banka poštovati odluku suda, i da je bez obzira na današnju odluku banka ostvarila "moralnu pobjedu i satisfakciju".

"Dobili smo pismenu podršku od Asocijacije ruskih banaka (ARB), koja okuplja preko 700 banaka u Rusiji i koje nije opterećeno nikakvom politikom, već brani bankarsku struku. Izuzetno nam je važno to što su pismeno podržali jedinu crnogorsku banku u Moskvi, smatrajući da je CBR bila prestroga kad joj je u maju oduzela licencu za rad", rekao je Knežević.

Po njegovim riječima, banka ne spori da je bilo grešaka u radu, ali od ovih povreda zakona i prekršaja, koji su banci stavljeni na teret, ispostavilo se da su samo navedena tri faktora razlog za oduzimanje licence.

Za Atlas banku je, po njegovim riječima, zbog ugleda, značajno to što u ekspertizi ARB, koja je bila predstavljena na sudu, jasno piše da su greške Atlas banke beznačajne ili čak i sporne i da nije bilo pravne osnove da se oduzme licenca.

"Atlas banka je, izgleda, došla pod udar talasa čišćenja manjih banaka u Rusiji, jer je samo u toku ove godine CBR oduzela licence više od 60 banaka. Što se tiče naše banke, ima i onih koji doduše, ne javno, govore o mogućnosti da su postojali i politički signali da se zbog međunarodne situacije banci stavi ključ u vrata", rekao je Knežević.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.