CDU: Ne usporavati evrointegracije
CDU: Izvještaj da bude putokaz za organe

Izgraditi sistem

CDU: Ne usporavati evrointegracije

Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore objektivno analizira stanje u našem društvu, i sagledava dosadašnje rezultata u pregovorima s Evropskom unijom (EU), ocijenjeno je iz Crnogorske demokratske unije (CDU). Iz te partije smatraju da evropska integracija Crne Gore ne smije biti usporena iz bilo kog razloga.

Članica Predsjedništva CDU, Danijela Pejanović kazala je da je za građane bitno da se Izvještaj pažljivo i detaljno čita i analizira i da se, i na osnovu njega, kreiraju planovi i stvaraju političke i druge pretpostavke za dalju izgradnju demokratskih institucija i njihovih kapaciteta, kao i za ukupni politički, ekonomski i kulturni razvoj naše zemlje.

“Sugestije kako je mogao ili kako je trebalo da bude napisan Izvještaj za nas nemaju puno smisla. Takav prilaz i tumačenje Izvještaja i njegove svrhe služe, prije svega, jednoj vrsti političke utakmice, u kojoj CDU nema namjeru da učestvuje. Izvještaj nije pisan da bi mi „učili“ naše evropske prijatelje i partnere kako treba da tumače našu stvarnost i koje izraze, povodom toga, treba da koriste - već je rezon i logika tog dokumenta da podstakne odgovorne, kao i sve koji učestvuju u procesu pregovora, da bolje rade svoj posao”, rekla je ona na konferenciji za novinare.

Za CDU je, kako je dodala, neispunjenje obaveza i očekivanja ili kašnjenje u njihovom ispunjavanju najvažniji segment tog dokumenta.

Godišnji izvještaj, smatra Pejanović, treba posmatrati prevashodno sa te tačke gledišta i on treba da bude putokaz za djelovanje u narednoj godini. 

“U datim uslovima, gdje u mnogim zemljama Evropske unije, najblaže rečeno, ne postoji veliki interes i spremnost za prijem novih članica, Crnogorska demokratska unija podsjeća da je, u toj situaciji, na koju su otvoreno upozorili novi predsjednik Evropske komisije i novi komesar za proširenje, za Crnu Goru i sve relevantne političke subjekte u njoj, najvažnije da, umjesto žaljenja nad činjenicom da ne možemo biti pozvani da pristupimo Evropskoj uniji prije 2020. godine, pažnju i energiju usmjere na to što i kako Crna Gora može do tada učiniti”, navela je ona.

U CDU smatraju, da je zajednička obaveza svih da gradimo institucije i kapacitete, jer je to potreba i interes svih naših građana.

“Kada i kako će evropski partneri biti spremni da o našem prijemu razmišljaju - u ovom trenutku je pitanje od drugorazrednog značaja.  Centralno pitanje unutrašnjeg političkog i ekonomskog razvoja je izgradnja i razvoj institucija demokratskog sistema. To treba da radimo, prije svega, zbog nas i naših građana, a ne zbog samog prijema u EU”, kazala je Pejanović.

Obaveza Crne Gore je, dodala je ona, da se izgradi sistem koji će ispunjavati sve uslove koji su potrebni da bi Crna Gora bila prihvatljiva za sve članice Evropske unije.

“Taj proces je dugoročan i ne smije biti ugrožen, niti usporen zbog aktuelnog stanja u samoj Evropskoj uniji i preovlađujućeg stava da proces priključenja treba odložiti bar za pet godina. Manje je značajno da li će i kada članice EU biti zainteresovane i spremne da razmišljaju i odlučuju o prijemu. Za nas je mnogo važnije da gradimo kapacitete našeg društva – i na političkom, i na ekonomskom i na kulturnom planu – kako bi dostigli evropske standarde i pravila ponašanja”, rekla je Pejanović.

(RTCG)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.