Alkohol i meso povećavaju plodnost kod muškaraca

Istraživanje

Alkohol i meso povećavaju plodnost kod muškaraca

Previše alkohola može uticati na seksualni život, ali povremena čaša vina ili piva zapravo bi mogla da poboljša mušku plodnost i seksualnu funkciju, sudeći po novoj studiji, prenosi Independent.

Primjera radi, muškarci koji piju kafu i druge napitke sa kofeinom imaju manje šanse da dobiju dijete, dok je druga studija pokazala da konzumiranje mesa povećava gustinu sperme u poređenju sa muškarcima koji su vegetarijanci ili vegani.

Istraživači, koji će svoje istraživanje predstaviti na godišnjem sastanku Američkog udruženja za reproduktivnu medicinu u Honoluluu, takođe su otkrili uticaj različitih životinih faktora koji mogu uticati na mušku plodnost.

Grupa istraživača sa Univerziteta Ročester medicinskog centra u Njujorku proučavala je 753 muškarca koji su bili na tretmanu za povećanje plodnosti između 2003. i 2011.godine. Istraživači su učesnike studije propitivali o njihovim navikama kada su alkohol i pušenje u pitanju, kao i o njihovom seksualnom zdravlju. Prosječna starost muškaraca bila je 35 godina.

Skoro 73 odsto ispitanih pilo je alkohol, dok je svega 16 odsto pušilo. Rezultati su pokazali da su osobe koje su pile alkohol bile zadovoljnije svojim seksualnim zdravljem i životom u poređenju sa muškarcima koji uopšte nisu pili omamljujuće napitke, dok su osobe koje nisu konzumirale alkohol češće imale problema sa erekcijom i sposobnošću da izvedu seksualni odnos.

Poređenja radi, 8.4 odsto pušača imalo je blage ili ozbiljne probleme sa erektilnom disfunkcijom i bili su nezadovoljniji svojim seksualnim životom nego osobe koje ne puše.

Međutim, nemaju svi napici pozitivan uticaj. Parovi u kojima muškarac konzumira 256 miligrama kofeina imali su manje šanse da zatrudne nego parovi gdje muškarac konzumira manje od 88 miligrama kofeina dnevno.

U nevezanoj studiji, istraživači sa Loma Linda univerzitetske škole medicine u Kaliforniji otkrili su da vegetarijanci imaju znatno lošiji kvalitet sperme i njenu pokretljivost nego osobe koje konzumiraju meso.

"Ova studija pruža nam informacije koje muškarcima mogu pomoći da prave pametne životne odluke za sebe, partnera i njihovo potomstvo", zaključuju istraživači.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.