Nobelova nagrada za medicinu trojici naučnika
Nagrada za medicinu otvara "sezonu" dodjele Nobelovih nagrada.

Nagrada za naučna dostignuća

Nobelova nagrada za medicinu trojici naučnika

Američko-britanski naučnik Džon O'Kif i Norvežani Mej Brit Moser i Edvard Moser ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za medicinu ili psihologiju za otkriće ćelija koje čine sistem pozicioniranja u mozgu, saopšteno je danas.

"Ovo otkriće je riješilo problem koji je okupirao filozofe i naučnike vijekovima", navodi se u saopštenju Nobelove skupštine sa švedskog Karolinska instituta, prenosi Blic.

"Kako mozak stvara mapu prostora koji nas okružuje i kako se mi krećemo kroz kompleksno okruženje".

Nagrada za medicinu otvara "sezonu" dodjele Nobelovih nagrada. Nagrade za dostignuća u nauci, književnosti i za mir prvi put su dodjeljene 1901. godine, u skladu sa željama tvorca dinamita i biznismena Alfreda Nobela.

Nobelova nagrada iznosi 8 miliona švedskih kruna (1,1 milion dolara).

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.