Damir Mandić u zatvoru bez sudske odluke
Damir Mandić

Optuženi za saučesništvo u ubistvu Jovanovića

Damir Mandić u zatvoru bez sudske odluke

Jedini optuženi za saučesništvo u ubistvu urednika Dana Duška Jovanovića Damir Mandić nalazi se već pet dana nezakonito na izdržavanju zatvorske kazne u Spužu jer je odlukom Ustavnog suda kojom se ukida osuđujuća presuda izgubio status osuđenika, smatra njegov advokat Branko Anđelić.

Po njegovim riječima, Mandić je ponovo dobio status optuženog, zbog čega, ako ne na slobodi, treba da bude vraćen u Istražni zatvor, pišu Dnevne novine, prenosi CDM.

Nakon pune četiri godine vijećanja, Ustavni sud je sredinom jula ukinuo presude Vrhovnog i Apelacionog suda kojima je nekadašnji poznati crnogorski sportista za saučesništvo u ubistvu Jovanovića osuđen na 18 godina zatvora. Prethodno, Mandić je u Višem sudu u Podgorici osuđen na 30 godina zatvora, ali je u postupku po žalbi, Apelacioni sud tu kaznu umanjio.

Ustavni sud se nije bavio pitanjem Mandićeve krivice, već je utvrdio da optuženi nije imao pravično i fer suđenje usklađeno sa međunarodnim standardima. Odluka ove najviše sudske instance dostavljena je u petak Apelacionom sudu, koji sada ponovo treba da odluči o žalbama na prvostepenu presudu kojom je ovom Podgoričaninu izrečena 30-godišnja zatvorska kazna.

Vraćanje pravosnažne presude na postupak po žalbi rijetka je praksa u domaćem pravosuđu, pa nadležni, po svemu sudeći, pitanju statusa optuženog u takvim situacijama nijesu posvetili dovoljno pažnje.

"Predmet je u petak stigao u Apelacioni sud, pa je odbrana očekivala da dobijemo rješenje o pritvoru da se okrivljeni Mandić eventualno uputi u istražni zatvor, pogotovo što sam ja moga branjenika posjetio u ponedjeljak u prostorijama KP doma Spuž, pa ja onda jedino shvatam da ima status osuđenika, a što nikako ne može biti kad se ima u vidu da je predmet trenutno u fazi žalbenog postupka", naveo je Anđelić.

Jovanović je ubijen 27. maja 2004. godine. Ubica nikada nije otkriven, a policija, tužilac, kasnije i sud, optužili su Mandića da je bio jedan od saučesnika u ovom ubistvu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.