Zimske gume samo kada je led i snijeg
Ilustracija

Izmjene Zakona u saobraćaju

Zimske gume samo kada je led i snijeg

Prošle zime, koja je praktično bila bez snijega, zbog neposjedovanja i nekorišćenje zimske opreme, prema podacima MUP-a, kažnjeno gotovo 800 vozača, i za državnu kasu “ubrano” gotovo 50 hiljada eura

Građani Crne Gore ubuduće neće obavezno morati da koriste na kolima zimske gume od 15. novembra do kraja marta, pišu Vijesti.

 Nakon dvije godine insistiranja na bezuslovnoj zakonskoj obavezi da se od 15. novembra do kraja marta, bez obzira na vremenske prilike, moraju koristiti zimske gume, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je napokon shvatilo apsurdnost takvog rješenja pa je pripremilo izmjene Zakona o bezbjednosti u saobraćaju (ZOBS) kojima će to biti pametnije regulisano.

Suština izmjena koje su sada u formi nacrta, koji bi na Vladi trebalo da se nađe do kraja mjeseca, je da će zimske gume biti obavezne samo u određenim vremenskim prilikama, kada je hladno i kada na putu ima snijega i leda.

“Ministarstvo je uvažilo sugestije vještaka saobraćajne struke koji smatraju da je kontraproduktivno korišćenje zimskih guma kada je temperatura vazduha iznad sedam stepeni Celzijusa. Samim tim, čini se spornim i određivanje fiksnog datuma korišćenja zimske opreme, bez obzira na meteorološke uslove u Crnoj Gori“, kažu u MUP-u.

Da bi se znalo kad su zimske obavezne u Zakonu će biti definisano šta su zimski uslovi na putu.

“Odnosno da je zimska oprema potrebna samo onda kada je put prekriven snijegom, ledom ili poledicom. Sa druge strane, MUP smatra da bi organ nadležan za poslove saobraćaja trebalo posebnim aktom da odredi koji su to putevi, odnosno djelovi puta, na kojima je zbog vremenskih ili nekih drugih uslova potrebno korišćenje zimske opreme. Ovakvo rješenje postoji i u zakonu Republike Hrvatske, i po mišljenju eksperta koji je učestvovao u izradi predloga zakona, pokazalo se vrlo efikasnim“, kažu u ovom vladinom resoru.

U Ministsrtvu priznaju da je dio zakona koji se odnosi na upotrebu zimske opreme „bio čest predmet rasprava stručne i laičke javnosti“. Ipak, stav i jedne i druge javnosti da je apsurdno insistirati na bezuslovnom korišćenju zimske opreme, posebno u Podgorici i na primorju, gdje je snijeg vrlo rijetka pojava, nije ih odvratio od dosljedne primjene. 

Prošle zime, koja je praktično bila bez snijega, zbog neposjedovanja i nekorišćenje zimske opreme, prema  podacima MUP-a, kažnjeno gotovo 800 vozača, i  za državnu kasu “ubrano” gotovo 50 hiljada eura. Osim izmjena u dijelu koji se odnosi na zimsku opremu biće izmjena ZOBS-a i u dijelu kaznene odredb,e pa će kazne za neke prekršaje biti drastično smanjene, neke i tri puta.

Jonica: Ko je zaradio od prodaje zimskih guma

Povodom najave Ministarstva unurašnjih poslova da će prošle zime, uprkos protivljenju dijela i stručne i laičke javnosti, vlasnici vozila morati da stavljaju zimske gume, poslanica SNP-a Snežana Jonica je u novembru 2013. postavila pitanje čiji je to ineteres.

“U Crnoj Gori je 2012. godine  bilo 197.826 registrovanih vozila od toga preko 175.000 putničkih automobila, kombija i autobusa, a samo u Podgorici ih je 67.740. Kada na svako to vozilo stavite po dvije zimske gume koje koštaju od 50 eura pa naviše i tome dodate lance koji koštaju 20 eura i to pomnožite sa skoro 200.000 automobila dobije se cifra od gotovo 24 miliona eura.

Ako uzmemo u obzir da je trećina vozila u Podgorici i još toliko na primorju, lako je zaključiti da je neko potpuno nepotrebno građanima iz džepa uzeo 16 miliona eura i to preko granice, pošto mi nemamo proizvođača guma. Ko je to odlično ućario na uvozu guma zahvaljujući jednoj 'pogrešnoj' odredbi zakona”, pita Jonica u izjavi za “Vijesti”.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.