Fava: Italijanska DB plaćala mafiji
Klaudio Fava

Tajni dogovor

Fava: Italijanska DB plaćala mafiji

Italijanski poslanik Klaudio Fava rekao je da je postojao tajni dogovor prema kom su agenti državne bezbjednosne agencije plaćali šefovima mafije za informacije.

Poslanik italijanskog parlamenta je objelodanio da je tajni dogovor postojao za vrijeme dok je premijer Italije bio Silvio Berluskoni, prenosi b92.

Fava, potpredsjednik Komisije italijanskog parlamenta zaduženog za borbu protiv mafije, otkrio je novinarima da sudije koje su u to vrijeme istraživale organizovani kriminal u Italiji nisu znale za tu praksu,prenijela je agencija AP.

Saradnja sa bosovima je opisana u pisanom dokumentu koji su sastavili čelnici u međuvremenu ugašene bezbjednosne agencije Sisde i nacionalne Uprave za zatvore. 

Praksa plaćanja mafijašima za informacije je objelodanjena nakon što je italijanski premijer Mateo Renci u julu skinuo oznaku tajnosti sa tog dokumenta. 

Praksa se odvijala između 2003. i 2007. godine, otkrio je Fava. 

U planu je da parlamentarna Komisija za borbu protiv mafije sjutra počne sa saslušanjima kako bi utvrdila da li su informacije koje su vlasti platile mafijašima bile korisne. 

Fava je dodao kako sumnja da su informacije možda poslužile tome da skrenu sa pravog puta istrage o mogućim vezama političara i mafije.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.