Obama i Modi o trgovini, klimi i borbi protiv terorizma
Barak Obama

Vašington

Obama i Modi o trgovini, klimi i borbi protiv terorizma

Američki predsjednik Barak Obama i premijer Indije Narendra Modi razmotrili su tokom današnjeg sastanka u Vašingtonu mogućnosti za proširenje bilateralne ekonomske saradnje, kao i pitanja klimatskih promjena i saradnje u borbi protiv terorizma, javile su agencije.

Obama i Modi saopštili su da su na susretu pored razgovora o ekonomiji, razgovarali i o razmjeni informacija o terorizmu i regionalnim pitanjima, kao što je Avganistan u kom SAD privode kraju 13-godišnju vojnu aktivnost, prenio je Tanjug.
Obama je, kako prenosi Asošijeted pres, pohvalio Modija za energičan pristup u rješavanju izazova sa kojima se Indija suočava, od kako je preuzeo rukovođenje vladom u maju.
Posebno je istakao usredsređenost indijskog premijera na rješavanje potreba siromašnih, kao i napore Nju Delhija da postane izvor mira i stabilnosti u regionu.
Indijski premijer je rekao da dvije zemlje imaju mnoštvo zajedničkih ekonomskih prioriteta i pozvao Obamu da olakša indijskim uslužnim kompanijama pristup američkom tržištu.
Modi je posle susreta rekao da su za njegovu zemlju klimatske promjene i pitanje prehrambene sigurnosti uzajamno povezani.
"Indija podržava olakšanje uslova trgovine. Međutim, očekujem i da možemo da pronađemo rješenje, koje će uzimati u obzir našu zabrinutost prehrambenom sigurnošću", rekao je Modi, ne saopštavajući detalje.
Na dnevnom redu su, kako navodi američka agencija, bili "čista energija", klimatske promjene, saradnja u borbi protiv zaraznih bolesti i poboljšanju sanitarnih i higijenskih uslova širom Indije.
AP ističe da dok su vojne veze i trgovina vojnom opremom između dvije zemlje u porastu, ekonomski odnosi su "klimavi", i da je Vašington razočaran što Indija ne otvara njenu privredu za više stranih investicija i ne rješava žalbe za kršenje intelektualne svojine.
Modi je u SAD doputovao prošle sedmice i prije Vašingtona boravio je na zasijedanju Generalne skupštine UN u Njujorku u kom se, između ostalog, pojavio pred više hiljada njegovih sunarodnika na stadionu "Medison skver garden".
AP ističe da je Bijela kuća željela da priredi topao doček indijskom premijeru, kojem u jednom trenutku SAD nisu dozvolile da uđe na njihovu teritoriju.
Modi je, objašnjava agencija, prije više od decenije bio na čelu indijske savezne države Gudžarat, kada je u vjerskoj pobuni ubijeno više od hiljadu muslimana.
Modi je posle toga podnio zahtjev za američku vizu a Vašington je odbio, podsjeća AP, dodajući i da je Modi demantovao umiješanost u nasilje.
Posle susreta, Obama i Modi zajedno su obišli memorijalni spomenik Martinu Luteru Kingu, udaljenom nekoliko blokova od Bijele kuće.

(Tanjug)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.