Da li je pravi trenutak da se legalizuje marihuana?
ilustracija

Za i protiv

Da li je pravi trenutak da se legalizuje marihuana?

Većina političke javnost u Crnoj Gori podržaće inicijativu Liberalne partije da se legalizuje marihuana u medicinske svrhe, dok ljekari nisu baš oduševljeni tom idejom i smatraju da nije pravi trenutak da se droga u Crnoj Gori legalizuje!


Do sada su se potvrdno izjasnili DPS, SDP, LP, Pozitivna Crna Gora, dok je dio javnosti još bez stava po ovom pitanju.
Predsjednik Liberlane partije Andrija Popović podnio  je Skupštini amandmane na Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim se traži legalizacija marihuane u medicinske svrhe.

Direktor Urgentnog centra Kliničkog centra Crne Gore dr Vladimir Dobričanin  kaže da se marihuana upotrebljava u medicinske svrhe ne kao ljekovito, već kao pomoćno ljekovito sredstvo. On objašnjava da marihuana ne liječi, već se upotrebljava kod pacijenata koji trpe jake bolove ili imaju jake nus pojave od hemoterapije. 
Liberali, medjutim, smatraju da pod hitno treba legalizovati ovu drogu.
Doktor Dobričanin ipak smatra da sada nije pravi trenutak za legalizaciju.
- Medicinska javnost je podijeljena po pitanju da li legalizovati marihuanu. Jedni su za, drugi su protiv. Medjutim, zloupotrebe marihuane kada se legalizuje u medicinske svrhe su vrlo česte i predstavljaju probleme državama koje su je legalizovale. Ja sam protiv legalizacije bilo koje droge, jedino ako se izuzme taj element koji bi bio potreban medicini - kazao je doktor Dobričanin.  
Prema riječima doktora Dobričanina, Crna Gora još uvijek nije spremna za ovakav korak.
- Mislim da još nismo spremni kulturološki da sada legalizujemo marihuanu. Zamislite jednog Crnogorca koji sa 80 godina ima tešku bolest i počinje da koristi marihuanu ili zamislite neku Crnogorku koja je vaspitana u tradicionalnom smislu, koja zna kako se trpi bol da koristi marihuanu - poručio je Dobričanin i istakao da su to su veoma radikalni potezi.
Poslanica DPS-a i članica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Zorica Kovačević kazala je da su Liberali pogriješili zakon koji treba da se mijenja, ali da se u potpunosti slaže da marihuana u medicinske svrhe bude što prije legalizovana.
- Marihuana treba da se legalizuje samo zbog pacijenata koji boluju od karcinoma kako bi im se ublažio bol. Kao osoba koja radi deset godina u zdravstvu podržaću inicajativu jer će na ovaj način teškim bolesnicima biti ublažen bol - kazala je Kovačević.
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.