Kina slavi 65. godišnjicu nezavisnosti
Nezavisnost Kine proglašena 1949. godine

Ceremoniji na Trgu Tiananmen u Pekingu

Kina slavi 65. godišnjicu nezavisnosti

Ceremoniji na Trgu Tiananmen u glavnom gradu Pekingu prisustvovao kineski predsjednik Xi Jinping, premijer Kine Li Kiciang, te članovi kineskog političkog biroa

Na Trgu Tiananmen u Pekingu održana je ceremonija povodom 65. godišnjice od nezavisnosti Narodne Republike Kine, javlja Anadolija.

Ceremoniji je prisustvovao kineski predsjednik Xi Jinping, premijer Kine Li Kiciang, te članovi kineskog političkog biroa. 

Nakon intoniranja nacionalne himne i vojne smotre, kineski lideri su položili vijence na Spomenik narodnih heroja koji se nalazi, takođe, na Trgu Tiananmen. 

Mnogobrojni stanovnici različitih etničkih grupa prisustvovali su ceremoniji u glavnom gradu Kine kao i učenici koji su nosili tradicionalne uniforme Mladih pionira Kine. 

Jedan od najvećih svjetskih trgova Tiananmen povodom današnje ceremonije prekriven je velikom zastavom i ukrašen cvijećem, a moguće je bilo vidjeti da su poduzete i visoke mjere sigurnosti. 

Nezavisnost Kine proglašena 1949. godine. Proglasio je Mao Ce Tung, jedan od osnivača Komunističke partije Kine i doživotni lider ove zemlje.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.