MVPEI: NATO je naš nacionalni interes
Crna Gora će nastaviti da odnose i saradnju sa Rusijom

Odgovor Rusiji

MVPEI: NATO je naš nacionalni interes

Stavovi Rusije u odnosu na NATO poznati, ali Crna Gora ima jasno spoljnopolitičko opredjeljenje u skladu sa nacionalnim interesima, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI).

Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, upozorio je da je ekspanzija NATO-a ka bivšim jugoslovenskim republikama neodgovorna i da se u Moskvi doživljava kao provokacija.

Iz MVPEI su istakli da je pravo Crne Gore i Rusije da opredjeljuju pravce svoje unutrašnje i spoljnopolitičke orijentacije.

“Crna Gora ima jasno spoljnopolitičko opredjeljenje koje je u u skladu sa nacionalnim interesima i više puta saopšteno u razgovorima sa ruskim i zvaničnicima drugih država. Stavovi Rusije u odnosu na proširenje Alijanse, takođe, su poznati”, naveli su iz tog resora Portalu Analatika.

Crna Gora će, kako su dodali, nastaviti da odnose i saradnju sa Rusijom razvija u duhu tradicionalnog prijateljstva, povjerenja i obostranih interesa, “uz suvereno pravo obje države da opredjeljuju pravce svog unutrašnjeg razvoja i spoljnopolitičkih orjentacija”.

Jakšić je, komentarišući stav Rusije, kazao agenciji Mina da je to nastavak pritiska iz Moskve koja, kako je naveo, pogotovo u danima ukrajinske krize pokazuje sve veće interesovanje za Balkan.

Prema njegovim riječima, takva politika Rusije se može odraziti na integracije Crne Gore i drugih država regiona, ali ne način na koji se to želi u Rusiji, već suprotno.

„To je dio paradoksa. To će pomoći i ubrzati proces integracija, jer što su veći pritisci sa istoka, to će i zapad shvatati da treba da požuri da dobije svoje saveznike na Balkanu“, rekao je Jakšić.

To je, kako je naveo, posredna posljedica ruske politike, „što, naravno, nije interes Rusije, ali da će to biti rezultat“.

Jakšić je objasnio da su pritisci Moskve posebno prisutni za tri stožerne tačke, Podgoricu, Beograd i Banja Luku, koje smatra svojim tradicionalnim uporištima na Balkanu.

„Od onog trenutka kada je premijer Crne Gore, Milo Đukanović, najavio želju za ulaskom u NATO, a naročito nakon pridruživanja sankcijama Evropske unije (EU) protiv Rusije, svjedoci smo prilično stroge retorike kojom se upozorava i plaši Crna Gora od eventualnih posljedica članstva“, rekao je Jakšić.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.