Otvorena izložba “Italija budućnosti”, posjetioci oduševljeni robotom koji može prikupljati otpad
Atlas kapital centar

Podgorica

Otvorena izložba “Italija budućnosti”, posjetioci oduševljeni robotom koji može prikupljati otpad

Manifestacija "Otvoreni dani nauke“, koja je sinoć svečano otvorena u Podgorici privukla je danas veliki broj posjetilaca. Razlog za to jeste interaktivna izložba "Italija budućnosti". Zahvaljujući italijanskim tehnolozima, građani Podgorice imaju priliku da vide kako izgleda robot koji je u stanju da prikuplja otpad, rukavice koje imaju moć da prukupljaju loptice, kao i mnoge druge eksponate.

Manifestacija "Otvoreni dani nauke“, koja je sinoć svečano otvorena u Podgorici privukla je danas veliki broj posjetilaca u Atlas kapital centru. Razlog za to jeste interaktivna izložba "Italija budućnosti". Zahvaljujući italijanskim tehnolozima, građani Podgorice imaju priliku da vide kako izgleda robot koji je u stanju da prikuplja otpad, rukavice koje imaju moć da prukupljaju loptice, kao i mnoge druge eksponate.

Posjetioci izložbe posebno su fascinirani robotom Icub, koji je veličine četvorogodišnjeg djeteta, a ima mogućnost da hoda, sjedi i pomjera objekte svojim rukama. Glava i oči su mu artikulisani, tako da ovaj robot može objekte pratiti svojim očima. Ima sposobnost da čuje, kao i neku vrstu čula dodira.

Još jedan uspješan projekat italijanskih naučnika i tehnologa jeste robot Dust Cart, koji je u stanju da se samostalno kreće u pješačkim zonama. Dizajniran je da vrši prikupljanje otpada na komandu, od vrata do vrata. Takođe, prisutni posjetioci su oduševljeni rukom za prikupljanje loptica, koja na komandu prikuplja loptice.

Grupe učenika danas su došle kako bi pogledale najnovija ostvarenja italijanskih tehnologa. Admir, učenik iz Rožaja, koji je danas sa svojim drugovima došao na izložbu kaže da je fasciniran onim što je vidio.

"Posebno mi je zanimljivo vidjeti robota koji može prikupljati otpad, na komandu“, kaže Admir.

Miloš, student elektrotehnike, koji je došao na izložbu vjeruje da su i crnogorski mladi naučnici spremni za ovakva i slična ostvarenja.

"Samo je potrebno novaca uložiti u sve te projekte. Imamo i mi potencijala“, smatra Miloš.

Interaktivna izložba "Italija budućnosti", koja je oduševila Tokio, San Francisko i Los Anđeles, u Crnu Goru je uspjela da dođe zahvaljujući ogromnom angažovanju Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije (CNR), italijanskog Ministarstva vanjskih poslova i Ambasade Republike Italije u Crnoj Gori.

Izložba će biti otvorena mjesec dana.

Takođe, u okviru "Otvorenih dana nauke" danas će u Podgorici stići “Tesla Konvoj 2014”, a građani će biti u prilici da vide električni automobil, za koji se smatra da je najsavremeniji eko auto današnjice.

(AA)