EU:
Ilustracija

Ukoliko ruska strana to zatraži

EU: "Uvijek smo otvoreni za razgovore o Južnom toku"

Predstavnici Evropske unije su spremni da sa Rusijom razgovaraju o gasovodu Južni tok ukoliko ruska strana to zatraži, saopšteno je iz Evropske komisije.

"Uvijek smo otvoreni za razgovore o Južnom toku", rekla je novinarima Sabine Holcman, portparolka komesara za energiju, odgovarajući na pitanje da li će gasovod biti jedna od tema predstojećih pregovora EU, Rusije i Ukrajine u Berlinu.

Ona je podsjetila da je glavna tačka na dnevnom redu trilateralnih pregovora, koji su zakazani za petak, problem otplate ukrajinskog gasnog duga, zbog kojih je od aprila suspendovano snabdjevanje Ukrajine ovim energentom. 

"Ukoliko ruska strana to zatraži, možemo da razgovaramo i o Južnom toku", kazala je Holcman. 

Evropska unija naložila je raije ove godine svojim članicama da suspenduju radove na izgradnji Južnog toka jer se ne uklapa u evropske antimonopolske zakone. 

Rusija poriče da se evropski zakoni mogu primijeniti na taj projekat, s obzirom da gasovod dijelom prolazi kroz teritorije koje nisu pod jurisdikcijom EU, uključujući i Srbiju. 

Rusija je nedavno podnijela Svjetskoj trgovinskoj organizaciji zahtjev da arbitrira u ovom sporu.

(B92)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.