Iran zabranio
Ilustracija

Jake mjere ograničavanja upotrebe interneta

Iran zabranio "Whatsapp" i "Viber"

Iranske vlasti su donijele odluku o zabrani korišćenja mobilnih internet usluga poput aplikacija whatsapp, viber i rango, prenosi agencija Anadolija (AA).

Iranska državna novinska agencija IRNA javlja da je predsjednik iranskog pravosuđa  Amoli Larijani izdao naredbu Ministarstvu komunikacija da roku od 30 dana blokira pristup mobilnim aplikacijama whatsapp, viber i tango.

U pismu ministru komunikacija Mahmudu Vaiziju se navodi da je razlog za zabranu tih aplikacija činjenica da su posredstvom njih objavljivane poruke uvredljivog sadržaja za islam, sigurnost i lidera islamske revolucije ajatolaha Homeinija.

Iranske vlasti sprovode jake mjere ograničavanja upotrebe interneta u zemlji. To je odmah izazvalo reakcije hakera, pa su se ubrzo razvili i programi za "probijanje" zabrana.

Aktuelni predsjednik Irana Hasan Rohani je, za razliku od svojih prethodnika, veoma blagog političkog habitusa i sam koristi internet i društvene mreže. On od iranskih vlasti traži ukidanje tih zabrana, zbog čega je nerijetko na meti oštrih kritika iranskih konzervativaca.

Rohani je prošle sedmice govorio za državnu televiziju i tom prilikom istakao važnost interneta za pristup novim informacijama i tehnologijama za učenike, naučnike i sve ljude, te pozvao vjerske lidere da budu tolerantni o pitanju upotrebe interneta.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.