Crna Gora na ivici masovnih radničkih protesta
Protest radnika Metalca (foto:dan)

RASTE NEZADOVOLJSTVO U DRŽAVI

Crna Gora na ivici masovnih radničkih protesta

Loš standard, nezadovoljstvo, neisplaćene zarade... Ovo su samo neki od razloga zbog kojih se radnici u našoj državi sve više odlučuju na proteste, ne bi li tako skrenuli pažnju na to da je radnička klasa dotakla dno a da država ne brine o njima. Kako stvari stoje, Crna Gora je na ivici masovnih radničkih protesta i svakog trenutka može doći do velikih okupljanja nezadovoljnih radnika u znak protesta zbog lošeg standarda!

Radnici Montavar Metalca sedmu noć zaredom osvanuće pred zgradom Vlade u znak protesta što su im se duguje 14 mjesečnih zarada i 33 naknade za poreze i doprinose, a njihove kolege iz rudnika Boksita prošle sedmice krenuli su bagerima i kamionima na zgradu Vlade u čemu ih je spriječila policija!
Tu su i radnici bivšeg "Ribarstva" iz Rijeke Crnojevića koji će se sjutra pridružiti radnicima "Metalca" ispred zgrade Vlade u danonoćnim protestima. No,  nisu samo nezadovoljni radnici propalih i preduzeća koja su u stečaju. Na ulice Podgorice svakog trenutka mogu izaći i nezadovoljni zdravstveni radnici koji po zakonu traže povećanje zarada za trideset odsto, a ministar zdravlja Miodrag Radunović na sastanku o povećanju zarada nije ni jednom riječju pomenuo zahtjeve ljekara i zdravstvenih radnika koji tvrde da ih država godinama ponižava.
Tu su i prosvjetni radnici koji takođe traže povećanje zarada 20 odsto, shodno predviđenom rastu BDP-a. Od ministarstva nisu dobili očekivane odgovore i najavljuju štrajk u školama.
I zaposleni u sektoru odbrane i vojske Crne Gore traže povećanje zarada, međutim, ministarka Milica Pejanović Đurišić ignoriše svaki njihov poziv na razgovor, pa su odlučili da se obrate direktno premijeru Milu Đukanoviću.
Ekonomski analitičar Ana Nives Radović  kaže da su protesti izvjesni, a kada se neko u Crnoj Gori odlučuje na proteste, njegova situacija je sigurno potpuno nazadovoljavajuća.
- Prema načinu razmišljanja našeg mentaliteta protesti su neka krajnja nužda, odnosno poslednji korak za koji se lica odlučuju kad dođu u stanje da ne postoji nikakvo sredstvo koje bi primijenili i kada su iscrpljeni svi mehanizmi obraćanja nadležnima i onima koji su odgovorni zbog stanja u kome se nalaze - objašnjava Radović i dodaje da su po svoj prilici ovim ljudima materijalna situacija više ne dozvoljava da čekaju.
Ona kaže da je na osnovu slike koju ovih dana šaljemo riječ o alarmantnoj situaciji, s jedne strane.
- Sa druge strane imamo ogroman broj onih koji su u takvom, možda i gorem stanju potrebe, a koji se za sve ovo vrijeme nisu pobunili vjerujući da postoji i gora opcija i da je ovo za sada još podnošljivo stanje - kazala je Radović i naglasila da iako imamo brojne proteste sada i još brojnije u najavi, ekonomska situacija ove godine, prema ciframa, bolja je nego prethodne dvije godine.
Radović je istakla i da koliko god pojedini negirali odgovornost, država je odgovorna za kompanije koje je prodala pojedinim investitorima
- Za situaciju u kojoj se nalaze pomenute grupe nezadovoljnih radnika odgovorno je mnogo ljudi, međutim, ne može se ministar ekonomije oglušiti o njihove zahtjeve - kazala je Radović.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.