Menopauza bi mogla biti eliminisana  za 20 godina?
Ilustracija

Terapija protiv starenja

Menopauza bi mogla biti eliminisana za 20 godina?

Menopauza bi mogla biti eliminisana već za 20 godina, a proces starenja usporen ili čak obrnut, predviđaju naučnici.

Stručnjak za matične ćelije Odri de Grej, kaže da ubrzan razvoj regenerativnih terapija može da izbriše postojeća ograničenja za žene koje žele da se u kasnijim godinama života ostvare kao majke, prenosi b92. 
On dodaje da nema razloga da se terapije protiv starenja ne primijene i na jajnike, koji su “samo još jedan organ” ljudskog tijela. 
Procjenjujući vrijeme potrebno da se takve terapije razviju, dr de Grej rekao je da je najvjerovatnije riječ o periodu od oko 20 godina. 
“Možemo da podmladimo jajnike stimulišući ili mijenjajući matične ćelije ili stvorimo sasvim novi jajnik”, kaže on. 
Dr dr Grej, teoretičar na polju gerontologije, jedan je od osnivača Sens Research fondacije koja obezbjeđuje sredstva za istraživanja o tretmanima koji bi mogli da zaustave proces starenja. 
Stručnjaci se slažu da je do sada učinjen značajan napredak u prevazilaženju nekih oblika ženske neplodnosti, koji su nekada bili neizlečivi. 
Evelin Telfer, reproduktivni biolog Univerziteta u Edinburgu kaže da se već naziru rješenja za problem prerane menopauze. 
Istraživači predvođeni profesorkom Telfer pronašli su neke dokaze da primordijalni folikuli – nezrele jajne ćelije – uzete od djevojčica koje se liječe od kancera, možda mogu uspješno da sazru i van njihovog tijela, što povećava šanse da jednog dana postanu majke. 
Sve je više dokaza da jajnici imaju neiskorištene rezervoare nezrelih folikula i posle menopauze, koji bi u budućnosti možda mogli da se koriste u produžavanju plodnog doba kod žena. 
Međutim, ovakva istraživanja bude brojne kontroverze. 
“Sve zavisi od toga šta želite da dobijete od eliminisanja menopauze. Bilo bi naivno misliti da je dovoljno prikupiti takve ćelije, staviti ih u jajnik i očekivati da rastu. Dug je put pred nama i neću reći ništa što bi moglo da probudi lažnu nadu”, kaže Telfer. 
Dr de Grej, međutim, ne libi se da prognozira kako će ljudski vijek u budućnosti moći da traje i do 1.000 godina. 
Govoreći na ReWork samitu u Londonu ove nedelje, on je priznao da mnogi sumnjaju u njegove ideje, ali da je uvjeren da će nauka jednom zaustaviti starenje.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.