Okončana postizborna  kriza u Avganistanu
Ašraf Gani

Potpisan sporazum o formiranju vlade nacionalnog jedinstva

Okončana postizborna kriza u Avganistanu

Avganistanska izborna komisija proglasila je Ašrafa Ganija pobjednikom predsjedničkih izbora, ali nije saopštila konačne rezultate glasanja.

To saopštenje uslijedilo je nekoliko sati nakon što su dvojica predsjedničkih kandidata Ašraf Gani i Abdula Abdula potpisali sporazum o formiranju vlade nacionalnog jedinstva, čime je okončana postizborna kriza u toj zemlji.

Dvojica avganistanskih predsjedničkih kandidata Abdulah Abdulah i Ašraf Gani su u Kabulu potpisali dogovor o formiranju vlade nacionalnog jedinstva. 

Dogovor, kojim će najvjerovatnije predsjednik Avganistana postati Ašraf Gani, potpisan je na ceremoniji u Kabulu i u prisustuvu novinara, navodi agencija Frans pres. 

Drugi krug predsjedničkih izbora u održan je u Avganistanu 14. juna posle čega su se dvojica kandidata medjusobno optužili za kradju glasova. 

Sporazum je potpisan u predsjedničkoj palati u prijestonici Avganistana, a posle toga Gani i Abdula su ustali i zagrlili se. Prema sporazumu, bivši ministar finansija Gani će biti predsjednik. 

Ganijev pristalica Halim Fidai, bivši guverner, rekao je da je predstavnik Ujedinjenih nacija Jan Kubiš prenio izbornoj komisiji da ne saopšti konačne rezultate glasanja na predsjedničkim izborima. 

Ta odluka ističe bojazan od potencijalnog nasilja, uprkos dogovoru dvojice predsjedničkih kandidata. Neimenovani američki zvaničnik je rekao da je rezultat glasanja transparentan ali da neće biti objavljen odmah zbog bojazni od nasilja. 

Jedan od prvih Ganijevih zadataka biće da potpiše bilateralni bezbjednosni sporazum sa SAD, koji će omogućiti da manji broj stranih snaga ostane u Avganistanu i posle 2014. godine, naveo je Rojters. 

Nakon izbora zemlja je zapala u političku krizu zbog tvrdnji o namještanju rezultata i neregularnostima. 

"Nezavisna izborna komisija proglašava dr. Ašrafa Ganija za predsjednika čime je završen izborni proces", rekao je predsjednik komisije Ahmad Jusaf Nuristani novinarima ne dajući konačne rezultate glasanja niti podatak koliki je bio odziv glasača.

EU, NATO, SAD pružaju podršku novoj vladi

Evropska unija, NATO i SAD pozdravili su dogovor o formiranju vlade nacionalnog jedinstva koji su postigli politički lideri u Avganistanu. 

"Pozdravljamo politički sporazum između Abdulaha Abdulaha i Ašrafa Ganija Armadžajia da formiraju zajedničku vladu", sopštila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton. 

Ona je istakla da je EU spremna da pomogne novim vlastima da prevaziđe duboke ekonomske i bezbjednosne probleme u Avganistanu. 

Sporazum je pozdravio i generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen, koji je u svom saopštenju naveo da očekuje da će nova vlada ubrzo potpisati sporazume o vojnoj saradnji sa SAD i NATO. 

Sporazumom dva avganistanska politička rivala okončana je duboka politička kriza zbog koje je Avganistan dugo bio bez vlade, što je otežavalo dopremanje humanitarne pomoći i aranžmane koje je prethodna vlada imala sa SAD i NATO. 

SAD su istakle da potpisivanje tog političkog sporazuma pomaže okončanju političke krize u Avganistanu. 

"Podržavamo sporazum i spremni smo da radimo sa narednom administracijom da bi se osigurao njen uspjeh", kazao je portparol Bijele kuće Džoš Ernest.

(Izvor:b92)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.