NASA: U idućih 100 godina Zemlji prijeti 400 kataklizmi
Ilustracija

Sudari s drugim kosmičkim tijelima

NASA: U idućih 100 godina Zemlji prijeti 400 kataklizmi

U idućih 100 godina Zemlji će čak 400 puta zaprijetiti sudari s drugim kosmičkim tijelima, a uglavnom je riječ o asteroidima.

NASA je uspjela izračunati da će u periodu između 2017. do 2113. godine postojati vjerovatnost da u Zemlju udare stotine asteroida.

Pola tih asteroida imat će 100 i više metara promjera.

Najveća prijetnja je asteroid "2012 DA14", koji će se 2094. godine približiti na 4.500 kilometara od površine Zemlje, prenosi Express.

Predviđa se da bi najopasniji mogao biti i "2004 VD17", koji će 1. maja 2032. proletjeti na udaljenosti od tri miliona kilometara od Zemlje, prenosi Dnevnik.hr.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.